Какви консумативи трябва да се сменят в колата?

Авто-мото

Би било чудесно просто да си купите кола, периодично да наливате бензин и да не пипате нищо по нея. Но в сложна и електронно натъпкана кола има много части и възли, които се износват с времето.

Какви консумативи трябва да подменяте, както и през какъв период – именно това ще научите от настоящата статия.

Това е, което ще разгледаме в настоящата публикация. Приятно четене…

Смяна на масло в двигателя


Сменяйте на всеки 7000 км, заедно с масления филтър. Проверявайте поне веднъж на всеки 3-4 седмици.

Препоръчваме да потърсите добър автосервиз в София, който да се грижи за Вашият автомобил, да следи техническото му състояние и да напомня, когато е време за подмяна на консуматив.

Лабораторните анализи на изработката показват, че в 99% от случаите границата на всяко масло е 7-10 хиляди км. Шофьор, който обича колата си, сменя маслото най-малко 9 хиляди км: точното време зависи от реалните условия на работа.

Ако една кола е предназначена да се движи бавно по идеалните пътища на Норвегия, то друга – да прекарва часовете по околовръстния път в София, а третата – често да кара по пясъка, то тогава има значение колко често да сменяте маслото. Важно е да проверявате маслото на всеки 2 седмици, поне визуално – предполагаме, че нашите читатели са наясно къде се намира пръчката, показваща нивото на масло.

ВАЖНО: При трудни условия на работа на двигателното масло сервизният интервал за смяна на маслото се намалява с 1,5 – 2 пъти! Така се получават 7 хиляди км., ако препоръчаните от сервиза 15 000 км се разделят на 2.

Смяна на охлаждащата течност
На всеки 160 000 км или на всеки 3-4 години се подменя. Допълва се, ако нивото е под минимума.

Антифризът е универсален войник: той успокоява бушуващия двигател в аварийни случаи, той е отговорен за охлаждането на двигателя и защитата на охладителната система от корозия.
Не бъдете мързеливи и проверявайте разширителния съд на всеки 2 седмици, може да спести много пари и нерви по-късно. Оптималното ниво на антифриз е между маркировката min и max: течността в никакъв случай не трябва да е под минимума, но не трябва да се повишава и над максимума.

Ако откриете антифриз в самото дъно, долейте го до правилното ниво, но след няколко километра става забележимо по-малко, отидете в сервиза. Случаят може да е пукнатина в резервоара или счупване на капака му, което се решава чрез проста смяна на модулите.

Много по-лошо, ако повредата е вътре в двигателя. Сервизният център става единственото място, където можете да отидете. Освен това първо трябва да добавите антифриз и по време на пътуването – внимателно да наблюдавате сензорите на арматурното табло.

ВАЖНО! Добавете охлаждаща течност само след като двигателят се охлади. В противен случай при отваряне на капака рискувате да изгорите лицето и ръцете си.
Не е желателно да се намесва антифриз от различни видове и производители. Е, поне е важно да се придържате към един цвят.

Колко често се сменят спирачни накладки?

У нас, в България, често се наблюдава следното: Сменят се накладките докато не започнат да издават смущаващи звуци! Това не е правилно!


На автомобил, който е с автоматични скорости – на всеки 25 000 км., на такъв с ръчни скорости – 30 000 км.

Спирачките могат да бъдат дискови или барабанни, но все пак трябва да смените накладките. Освен това предните по-често от задните: поемайки основното натоварване, те се износват 3 пъти по-бързо, независимо от задвижването на автомобила.

Накладките винаги се сменят по двойки – и двете предни или двете задни.

ВАЖНО! Невъзможно е да управлявате кола, в която представители на една двойка имат различна степен на влошаване.
Дисковите спирачни накладки ще обявят износването с неприятни звуци, скърцания, барабанната система се характеризира със силно скърцане по време на движение.
Ако не разрешите проблема навреме, спирачните дискове започват да се износват, така че тези части също ще трябва да бъдат актуализирани.

Смяна на спирачна течност


Подменя се на всеки 40 000 км. или веднъж на 2 години

Полезно е да проверявате спирачната течност всеки път, когато отваряте капака. Колкото и странно да звучи, но когато сменяте спирачната течност, трябва да се уверите, че желаната течност влиза в правилния разширителен резервоар. Смесвайки масла и течности, рискувате да “убиете” колата.

Продължаваме да откриваме колко често трябва да сменяте жизненоважните компоненти на автомобила.

Смяна на течност за сервоуправление


Ако е необходимо, проверявайте всеки месец.

За да проверите нивото на течността в хидравличния усилвател, просто погледнете в специален прозорец, обозначен с min и max. Ако срещнете съпротивление при завъртане на волана или нивото е под минималното, просто долейте течност.
ВАЖНО! Уверете се, че сте определили правилно, че този конкретен резервоар се използва за течност на сервоусилвателя на волана.

Смяна на горивен филтър


На бензинов двигател на всеки 80 000 км, на дизелов на всеки 20-30 хиляди км. Препоръчително е да смените заедно с решетката на горивната помпа.

Ако не сменяте филтъра дълго време, двигателят ще започне да работи неравномерно и ще спре да стартира от първия път.

Смяна на акумулатора


Добре е да се подменя на всеки 40 000 – 60 000 км. или на всеки 3 – 4 годин

Само 2 фактора влияят върху работата на акумулатора – условията и интензивността на използване на автомобила.
По-добре е да се грижите за колата и да предотвратите повреди, така че по-късно да не е мъчително болезнено да плащате за скъпи ремонти.

Смяна на масло и филтри – задължително в срок. Смяна на акумулатор – знаете, в България се сменя, поне масово, когато акумулаторът откаже да работи, но това е грешка. Специалистите съветват да не чакате зимните месеци, когато температурите падат под минус, а когато акумулаторът направи 3 години, просто да го подмените с нов. Още нещо важно, което специалистите казват: Акумулатор се поврежда през цялата година ,а не само зимата, просто зимата показва, че клетките му не функционират (уточняваме, тъй като много често се бърка, мислейки си, че когато стане минус 10 градуса, акумулаторът не пали именно заради студеното).


Успех и безопасно пътуване за вас, скъпи читатели!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org