Какъв тип процесор е най-подходящ за сървъри, AMD или Intel?

Уеб дизайн

AMD или INTEL наети сървъри да изберем? Кои са по-подходящи за CPU рендиране? За уеб сървъри?

Именно тези въпроси ще разгледаме в настоящата статия. Приятно четене!

Накратко, предвид пазара на сървъри, Intel все още има най-добрата IPC производителност, докато предложенията на AMD сървъри са по-достъпни и много привлекателни като такива. Бихме могли да кажем, че:

Ако парите не са проблем, тогава е удачно да вземете най-скъпата оферта на Intel, или ако имате ограничен бюджет и искате да спестите малко пари, AMD е най-добрият избор с невероятно съотношение цена/качество.

Най-доброто нещо, което може да се случи на пазара на компютърни компоненти през последното десетилетие, е завръщането на AMD с конкурентни CPU продукти както на пазара на настолни компютри, така и на сървъри. За сървърния пазар списъкът с функции на процесорите от серия AMD EPYC 7000 беше невероятно опустошителен: До 32 високопроизводителни “Zen” ядра Поддръжка на единични и двойни гнезда Осем DDR4 канала на процесор До 2 TB RAM на процесор Infinity Fabric за свързване на матрица към матрица и гнездо към гнездо 128 PCIe ленти Специален механизъм за сигурност, включително Secure Memory Encryption (SME), специално проектиран да защитава виртуални машини и контейнери един от друг Вграден чипсет Сокет, съвместим със следващо поколение EPYC процесори.

Сравнение на двата типа процесори като цена

В сравнение с по-новите чипове на Intel Skylake, когато EPYC вградените части се сравняват с хардуера на Intel – например EPYC Embedded 3451 срещу Xeon D-2191 ($800 срещу $2407) или EPYC Embedded 3301 срещу $2,452 Xeon ($250 срещу $452 Xeon) EPYC серия 3000 силиций постоянно предлага повече; повече под формата на ядра, кеш, размер на паметта, скорост на паметта, PCIe ленти и повече от 10 GB Ethernet, всичко това или за същата сума пари, или много по-малко.

Ако сте компютърен специалист, който от много години се занимава със сървъри, сигурно знаете, че процесорите на AMD бяха много проблемни, по отношение на топлинна енергия и тоделянето й. Днес този рпоблем, при по-новите модели остава в историята, което означава, че и AMD сървър би ви свършил чудесна работа. Всичко зависи от изчислителната мощ, която Ви трябва за дадени дейности.

Най-често наети сървъри се поръчват за:

  • Хостване на сайтове
  • Гейминг сървър
  • Архивен сървър
  • Друг тип нужди

Професионален сегмент

Тук всичко е по-сложно. Ако сравним AMD Opteron и Intel Xeon, то ще се уверите, че Интел печели по почти всички показатели.

За съжаление AMD Opteron се оказа провал, губейки във всички отношения от Xeon. Днес, през 2022 година, изключително голяма надежда се възлага на Zen 4c. „AMD оптимизира новото ядро „Zen 4c“ за облачни изчисления, настройвайки дизайна на ядрото за плътност и повишена енергийна ефективност, за да даде възможност на процесори с по-голям брой ядра с пробивна производителност на сокет.“

Въпреки това, процесорите не бяха най-лошите. Повечето AMD EPYC имат много ядра, но много ниска тактова честота, така че Intel Xeon за 1C определено спечели в сървърния сегмент. Би било интересно да ги сравним по отношение на виртуализацията. Там AMD EPYC може да се покаже перфектно, но за 1C изводът е очевиден. Но възниква въпросът, може ли потребителският сегмент на AMD да се конкурира с Xeons? Въпросът е добър. За малък брой потребители, да, печеливш е, има добри характеристики. Но за голям брой потребители дори най-добрите процесори от потребителски клас изостават от Xeon, да не говорим за най-добрите AMD.

Защо това е така? Архитектура. Първо, колкото по-голям е обемът на потребителите, толкова по-голям е шансът за грешки в паметта. Така че имате нужда от RAM с ECC. Второ, сървърните процесори имат други контролери, шини. Като цяло те са малко по-продуктивни, могат да работят по двойки, което не се предлага в потребителския сегмент. И така, в сървърния сегмент за голям брой потребители, победителят е Intel Xeon.

И така, какъв тип е по-удачен, като вариант за наемане на сървър? Всичко зависи от конкретните нужди.

В този свят, в който всичко отива към „Облакът“, Вие имате нужда от сигурен партньор и „MaxCloudON“ е добро решение.

MaxCloudOn.bg

Заключение

Intel или AMD е по-добър за 1C сървър? Нямаше победители. Оказва се, че въпросът не е много коректен. Зависи от ситуацията. Всичко зависи от бюджета, броя на потребителите и показателите за ефективност в работните станции. Направете анализ, след което потърсете оферта от компаниите, предлагащи наети сървъри. Вярваме, че информацията Ви е била интересна и полезна.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org