Как се определя колко струва изработка на уебсайт?

Уеб дизайн

Цените за изработка на уебсайт могат да варират в големи диапазони. Има много променливи фактори, които ще определят цената на даден уебсайт. Средно голям сайт разработен от агенция може да бъде създаден в границите от 2000 до 25 000лв. В определянето на тези цифри има значение големината на сайт, нишата в която се намира бизнеса и множество други фактори. Като клиенти Ви най- често имате тези три основни изисквания – цената, качеството и времето, за което може да бъде изработен сайтът Ви. Но на тези три изисквания могат да окажат влияние изключително много фактори. Основно обаче те могат да бъдат разграничени на дизайна, специфичните функции за сайта (плъгини и др.), обема съдържание (страници и текст) и CMS системата.

Web design & SEO оптимизация и маркетинг – рекламни стратегии, по-добро класиране в Google

Избиране на дизайн за Вашия уебсайт

При избора на дизайн ще сте изправени между два основни фактора, всеки специфичен за себе си. Преди започването на изработката се установява дали Вашия бизнес има нужда от индивидуално създаден сайт, който се започва напълно от нулата или той може да бъде създаден по темплейт (шаблон). И двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Именно за това консултация и съветите на агенцията или специалиста трябва да бъдат взимани под голямо внимание. Разбира се, индивидуално създаденият сайт винаги е по- добрият и качествен вариант, но той е в пъти по- скъп. Най- често този вид сайтове се използва от големи фирми, който искат да създават собствени тенденции в своя бранш. За това те трябва да имат сайт, който не прилича и не е създаден по подобие на друг.

От друга страна, ако изберете Вашата изработка на уебсайт да бъде по шаблон, тя ще бъде много по- бюджетна. Не трябва да имате притеснения, когато избирате този вариант. Ако потърсите правилни специалисти, те също ще успеят да създадат добър и адекватен сайт на приемлива за Вашия бизнес цена. Този дизайн има и други минуси, като например това, че той е ограничен от плъгините и не всеки от тях работи правилно. Понякога това, от което Вашия сайт има нужда няма да може да бъде правилно сработено с тях и това може да създаде проблеми. Естествено има и решение за това, но под формата да допълнителни разходи. Важно е да се отбележи обаче, че тези случаи са рядкост и в голяма част от случаите всичко заработва правилно.

Друга важна особеност при дизайна е да вземе предвид устройството, от което той ще бъде посещаван. Анализи показват, че посещенията през мобилни устройства и таблети надминава тези от настолен компютър и лаптоп. Тук е важно уебсайтът да бъде адаптиран към екраните за да няма скрити или препокрити секции при отваряне.

Избор на CMS при изработка на сайт

Вземането на решение за системата за администрация на съдържанието (CMS) e значително по- лесно от дизайна. Тук главен и може би единствен фактор Вашия бизнес и големината му. Ако сте верига магазини за всякакъв вид техника най- вероятно ще имате нужда от създаването на собствена CMS. Това ще позволи на сайта да работи максимално правилно и да покрива както Вашите изисквания, така и тези на Вашите клиенти.

Разбира се, когато се работи на този принцип става въпрос за по- големи и сложни проекти свързани с по- големи и суми. Суми, които не са достъпни за малките и средни бизнеси.

В този случай може би е най- добре да изберете CMS системата WordPress. Цените за изработка на сайт са значително по- ниски, управлението е много по- лесно и времето за създаване е сравнително кратко. При избора на тази система уебсайтът ще бъде създаден по подходяща тема за Вашия бранш. Тя също позволява така важната за Google оптимизация за скорост и респонсив дизайна за посещения от различните устройства. Голяма част от собствениците на този вид сайтове дори сами успяват да администрират сайтовете си.

Нужните функционалности

Важен фактор при определянето на цена за изработка на уебсайт е това какви функции искате да имате. До голяма степен това също се определя от ниша на Вашия бизнес и големината му. Ако например сте голям хотел или резиденция, ще имате нужда от резервационна система и регистрационна секция за потребители. В някои случаи и мултиезичност, тоест да сайтът да е на два или повече езика.

Когато CMS системата на сайта Ви е индивидуална и направена за Вас, няма особени проблеми със сработването и поставянето на различни видове функции. Но ако избирате WordPress, както е по- голяма част от случаите започват да се появяват особености. Има правило при създаването на сайтове на WordPress. И тя е тази, че колкото по- малко плъгини има сайтът, толкова по- надежден е той. Основен принцип това да се случи е използването на заплатени плъгини, а безплатните които са достъпни в платформата на WordPress. Те често не сработват заедно и се чупят. За това е силно препоръчително да изберете специалист или агенция, която работи със заплатените версии. Това можете да разберете, като просто попитате хората, с които работите.

Създаване на съдържание

Може да се каже, че това е най- важният детайл за изпипване за да бъде един сайт добър, но пренебрегването на останалите също ще бъде и еднакво вредно. Търсачките все повече обръщат внимание на текста в сайтовете. Това дали той е авторски и уникален се „вижда“ от тях. Полезни препоръки за правилното написване на текстовете е да се вземе предвид тяхната тема. Ако съдържанието е с особен характер като медицинско или правно, винаги е най- добре текстовете да се подготвят от специалист. Ако става въпрос за фирмени детайли, те могат да бъдат предоставени от Вас – поръчителят на сайта. Трети вариант е и информацията да се напише от копирайтър. Именно и тук съдържанието може да повлияе на цената като има значение дали то ще бъде написано от хората създаващи сайта, Вас или външно наето лице.

Заключение за изработка на уебсайтове и цената

Отбелязаните особености в статия винаги могат да варират, както в основни така и в техните допълнения. Важно е да се осъзнае, че процесът при изработката на уебсайт в почти всички случаи е двустранен. А, именно че като поръчител Вие да имате добър краен резултат е редно да се сработване с агенцията или човекът, правещ сайта. Има особени детайли, които ще бъдат ясни единствено и само на Вас като клиент. Изказването и заявяването на това, което искате и търсите също е изключително важно. Колкото повече насоки, а дори и примерни уебсайтове, толкова по- лесно, гладко и бързо Вие ще имате сайт.

Изберете внимателно агенцията или специалистът, който ще Ви изработва сайт. Подгответе се предварително с Вашите изисквания, представете Вашите искания и наблюдавайте отговорите, които получавате. Знайте, че създаването на уебсайт не е еднократка случка, то е постепенен и дългосрочен процес, в който двете страни работят допълващо.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org