Как да разберем, че турбото е за ремонт?

Основният сигнал за скорошната кончина на турбото е синият дим от изпускателната тръба. Появата му означава едно – в цилиндрите заедно с горивновъздушна смес гори и масло. Напълно възможно е маслото да е попаднало именно през турбината.

За да направите диагностика, не е необходимо да притежавате диплома за автомонтьор. Достатъчно е да имате схема на устройството на автомобила, на която е нарисувано разположението на възлите под капака, както и свободно време и желание.

На първо време трябва да откриете входяща тръба, по която въздухът попада в турбината. Отворете я. Трябва да вкарате ръка и да напипате вала, на който е закрепен ротора. Завъртете го, ако откриете луфт, то през него вероятно попада масло. След това открийте интеркулера и погледнете във вътрешността му. Ако откриете масло, то турбината го „гони“. Колкото повече масло има, толкова по-голямо е износването.

Понякога на таблото на автомобилите с турбо има указатели на температурата и налягането на турбото. Съответно температурата не бива да бъде повишена, а налягане – понижено.

Важно Съветваме ви да обръщате внимание на всички тези указания, ако ви предстои да купите кола втора ръка с турбо. Турбината не е евтина вещ. Всеки един дефект в бъдеще ще бъде против вас и ще ви коства много пари.

Какво може да се наложи да ремонтирате?

Когато турбината излиза от строя, има три възможности за развой на нещата:

1/ Пълна смяна на турбината – Често това не е наложителна стъпка, тъй като маслото влошава състоянието на картриджа, централния патрон на турбото, а корпуса остава цял. Това категорично означава, че не е наложително да се сменя изцяло турбото.

Пълна замяна на турбината най-често предлагат официалните дилъри и сервизите на утвърдени марки на пазара, както и автомонтьори, които не си разбират от работата, или целят да ви вземат максимум пари.

2/ Смяна на картриджа на турбината

Така ще се наложи да извадите от джоба си пари само за смяна на самия работен елемент на турбокомпресора – корпуса с вала. Смяната може да се осъществи от майстор, който не е спец по турбини. Задачата се състои в това да се свалят няколко гайки, а след това да се завият обратно.

3/ Ремонт на картриджа

Тази възможност вече означава, че трябва да се обърнете към опитен автомонтьор или пък към специалистите в специализираните автосервизи. Турбината се разглобява напълно, измива се с ултразвук, елиминират се износените елементи и се подменят с нови.

Корпусът на картриджа се обработва и след това цялата конструкция се балансира на два етапа, за да може при скорост до 150-200 000 оборота в минута да няма вибрации.

Ако имате проблем с турбо компресора на вашият автомобил или искате да се консултирате със специалист, може да се обърнете към сервиз за ремонт на турбо TurboForce.com който има дългогодишен опит в тази област.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Как да разберем, че турбото е за ремонт?, 5.0 out of 5 based on 1 rating