Как да позобрим паметта си чрез ментална аримтекита

Човешкият мозък е най-метаболитно активната тъкан от всички телесни тъкани. Именно тази тъкан се нуждае от постоянен приток на кислород, есенциални хранителни вещества и глюкоза. Съществуват много начини да подсигурите оптимална мозъчна функция. Като започнем от храната и стигнем до тренировките за мозък, колкото и странно да Ви звучи това.

Класовете по умствена аритметика набират популярност днес. Откриват се курсове, училища и малки центрове за развитие, където преподават ментална аритметика. Може би сте гледали видеоклипове в мрежа, където децата мислят по-бързо от калкулатор, или пък клипчета, в които бързо се разрешават сложни математически задачи. И имате няколко въпроса: Какво е това и защо е необходимо и как влияе върху развитието на детето. И също така, как да научите ментална аритметика? По-долу разглеждаме всички тези проблеми и подробно анализираме примерите на акаунта и какви допълнителни материали са ни необходими за това.

Какво е умствена аритметика? Психичната аритметика е процесът на учене за бързо броене в ума.

През 1993 г. подобна образователна програма за първи път започва работа в Азия. В момента повече от 5000 центрове за обучение се занимават с тази методология по целия свят. Най-вече тази програма се развива в страни като САЩ, Канада, Австрия, Тайланд, Китай и Австралия. Естествено, от много скоро набира популярност и у нас, в България.

Древното японско сметало Абак е едно от най-важните за основите на менталната аритметика.

Абак (Соробан) – древно японско сметало. То има 13 (или повече) разделени вертикални спици. На всяка спица има по 5 топчета. Долу – 4 “земни”, всяко от които е равно на единица и горе – 1 “небесно”, равно на пет. С помощта на петте топчета се образуват числата от 1 до 9 с помощта на специални комбинации.
На основа на сметките с помощта на абак е разработена системата за образователното развитие, а именно менталната аритметика. Това е програма за развитие на умствените способности на детето. Едновременното използване на двете полукълба на мозъка ги развива равномерно. С нейна помощ детето се превръща в човек, използващ всички възможности на човешкия мозък. Влияе на памет, точност, бързина и оригиналност на мислене, въображение, наблюдение, концентрация, самочувствие.
Обучението по ментална аритметика трябва да започне възможно най-рано, веднага след като детето ви може да разчита числата от 1 до 10.

Важно е да уточним, че колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко пластичен е мозъка и е по-трудно да превърне познатите числа във визуални образи на топчета в сметалото.

Ако Ви се е сторило интересно, можете да научите подробности, посещавайки сайта Drive for Learning com.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org