Как да поддържате добрата кондиция на автомобила си?

Авто-мото

Почти всеки днешно време е притежател на автомобил. Това едновременно е огромно удобство, но и много голяма отговорност. Грижите за една кола са ежедневни и са със задължителен характер, ако искате да я запазите в добра форма дълго време. Тук ще обсъдим кои са мерките, които да предприемете по пътя към най-добрата грижа за нея.

Домашна поддръжка

Всеизвестно е, че колата е скъпа инвестиция и то не само частта със закупуването ѝ, но и последвалите разходи по поддръжката. Добрите новини обаче има – не всяка част от грижата за вашата кола струва пари! Има много неща, които можете да извършите вкъщи, така че да спестите от допълнителни разходи. Ето кои са те:

  • почистване – от голямо значение е редовно да почиствате автомобила си, по-често отвън, а през определен период и отвътре. Необходимо е да използвате специализирани препарати, така че да запазите боята максимално свежа. Честото почистване не само ще води до приятен външен вид, предпазва от неприятни последици, породени от досега с околната среда, една от които е непривлекателната корозия;
  • гуми – на всички шофьори е ясна важността за смяна на летните и зимни гуми. Друг аспект в тази категория, който понякога се изпуска е, че е важно да държите гумите си напомпани. Проверете какво е препоръчителното налягане на гумите за вашия модел автомобил и го следете с манометър или помпа през определен период от време. Правилното налягане в гумите ще ви осигури безопасно шофиране;
  • течности – веднъж месечно не пропускайте да проверите състоянието и нивото на течностите. Такива са спирачната течност, антифризът, двигателното масло и почистващата течност за предния прозорец.

Професионално обслужване

Както всяко друго нещо, така и колите имат нужда понякога да бъдат прегледани от специалист. Ето защо е необходимо да не търсите автомонтьор само при проблем, но да карате колата си на профилактични прегледи от време на време. Ето кои са основните стъпки в тази посока, които да не пропускате да предприемете:

  • годишен преглед – всяко превозно средство има нуждата да бъде подложено на рутинна проверка, споделят специалистите по реставрация на автомобили от Rust Hunters Garage. Тя обикновено се извършва веднъж в годината, но това строго зависи от километрите, които биват изминавани. Профилактиката представлява проверка на всички части на автомобила, за да се установи дали няма износени елементи, също така разучаване състоянието на течностите и цялостната кондиция на превозното средство. Това е начин вие, като собственици, да се подсигурени, че шофирането с този автомобил е безопасно;
  • сервизно обслужване – през известен период от време, в зависимост от това колко използвана колата, необходимо е някои износващи се части да се подменят с нови. Такива са чистачки, свещи, филтри, масла, маркучи, ремъци и други.
Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org