Как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил? | Директория за статии TopBg.org

Как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил?

September 16, 2018 | Автор: | Публикувано в Авто-мото

Изборът на правилното моторно масло за вашата кола може да изглежда особено трудна задача, но ние от онлайн магазин MotornoMaslo.BG ще ви помогнем. Най-добрият начин да започнете е да проверите вашето ръководство за експлоатация на автомобила за препоръчителното масло.

Правилно разчитане на обозначенията

Наистина ли маслото е жизнената сила за двигателя? Това е доста популярна аналогия, която не е особено правилна. Функцията на двигателното масло е също толкова важна като в примера, но е да смазва, охлажда и почиства подвижните части, както и да ги уплътнява в цилиндрите. Вглеждайки се в етикетите на избраното от вас моторно масло ще забележите редица надписи, които характеризират успешно покритите стандарти и вискозитет. Те трябва да бъдат съобразени с предписанията на вашия автомобилен производител.

Маслото е толкова важно, че искаме не по-малко от най-доброто, което колата може да получи – разбира се на добра цена, съобразено със стила ни на шофиране, температурните условия, състоянието на двигателя и т.н.

Погледнете рафтовете в магазините за авточасти и ще видите масла, предназначени за всякакви специфични цели – високотехнологични двигатели, нови автомобили, автомобили с по-високи пробези, SUV, тежкотоварни и офроуд автомобили. Освен това ще видите широк избор от вискозитети – Ow20, 0w40, 5w40, 15w40, 5w30, 10w60, 5w50 и т.н. Ще забележите и друг вид категоризирани – минерални, синтетични и полусинтетични масла. И за да стане още по-сложно – огромно разнообразие от марки – Castrol, Bardahl, Repsol, Motul, Total, Elf, Liqui Moly, Valvoline и т.н.

Добавки за моторно масло

Използването на добавкa за масло е друг подход за подобряване и поддържане на характеристиките. Те не само подпомагат маслото за по-добро смазване, но също така спомагат за минимизиране на утайките, както и всякакви повреди, причинени от тяхното образуване. Ключови категории автомобилни добавки са почистващите, модификатори на триенето, подобрители на вискозитета и т.н.

Не забравяйте да смените и масления филтър

Маслените филтри са абсолютно задължителни за подмяна при обслужването на автомобила. Отново, винаги е най-добре да се консултирате с вашия автомобилен производител за марката и модела на необходимия филтър, но никога няма да сгрешите, избирайки утвърдени марки като BOSCH, MAHLE, Coopersfiaam, K&N и т.н.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Comments Off on Как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил?

Comments are closed.