Как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил?

Изборът на правилното моторно масло за вашата кола може да изглежда особено трудна задача, но ние от онлайн магазин MotornoMaslo.BG ще ви помогнем. Най-добрият начин да започнете е да проверите вашето ръководство за експлоатация на автомобила за препоръчителното масло.

Правилно разчитане на обозначенията

Наистина ли маслото е жизнената сила за двигателя? Това е доста популярна аналогия, която не е особено правилна. Функцията на двигателното масло е също толкова важна като в примера, но е да смазва, охлажда и почиства подвижните части, както и да ги уплътнява в цилиндрите. Вглеждайки се в етикетите на избраното от вас моторно масло ще забележите редица надписи, които характеризират успешно покритите стандарти и вискозитет. Те трябва да бъдат съобразени с предписанията на вашия автомобилен производител.

Маслото е толкова важно, че искаме не по-малко от най-доброто, което колата може да получи – разбира се на добра цена, съобразено със стила ни на шофиране, температурните условия, състоянието на двигателя и т.н.

Погледнете рафтовете в магазините за авточасти и ще видите масла, предназначени за всякакви специфични цели – високотехнологични двигатели, нови автомобили, автомобили с по-високи пробези, SUV, тежкотоварни и офроуд автомобили. Освен това ще видите широк избор от вискозитети – Ow20, 0w40, 5w40, 15w40, 5w30, 10w60, 5w50 и т.н. Ще забележите и друг вид категоризирани – минерални, синтетични и полусинтетични масла. И за да стане още по-сложно – огромно разнообразие от марки – Castrol, Bardahl, Repsol, Motul, Total, Elf, Liqui Moly, Valvoline и т.н.

Добавки за моторно масло

Използването на добавкa за масло е друг подход за подобряване и поддържане на характеристиките. Те не само подпомагат маслото за по-добро смазване, но също така спомагат за минимизиране на утайките, както и всякакви повреди, причинени от тяхното образуване. Ключови категории автомобилни добавки са почистващите, модификатори на триенето, подобрители на вискозитета и т.н.

Не забравяйте да смените и масления филтър

Маслените филтри са абсолютно задължителни за подмяна при обслужването на автомобила. Отново, винаги е най-добре да се консултирате с вашия автомобилен производител за марката и модела на необходимия филтър, но никога няма да сгрешите, избирайки утвърдени марки като BOSCH, MAHLE, Coopersfiaam, K&N и т.н.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org