Как да изберем подходяща марка детско столче за кола?

Авто-мото

Столчетата за кола, които се използват за защита при транспортиране в автомобил са неизменна част от първоначалните покупки за бебето. Първите прототипи на столчета за кола датират още от далечната 1933 г, но тяхната цел е била по-скоро да позиционират детето по-високо, за да може да гледа навън или да могат родителите да го държат на едно място. Тогава сигурността при транспортиране на деца и бебета в автомобил не е била приоритет и хората не са развивали технологията.

Всичко това се променя през 70-те години на миналия век, когато темата за сигурността при автомобилните производители става все по-актуална и започва по-интензивното развитие на столчетата за кола. През 1997 г е изобретена ISOFIX системата-закрепване/захващане на столчетата към шасито на самия автомобил. До днес това е най-сигурната, най-удобната и най-предпочитаната от родителите система за защита в автомобила при инцидент. Най- напредналите производители в областта като Swandoo, Cybex, Maxi Cosi и др. вече разработват или имат в гамата си столчета за кола с вградени въздушна възглавница Airbag, по пример на въздушните възглавници в автомобилите за максимална защита.

За да обхванат целия диапазон от раждането до ръст 150 см на детето, столчетата се разделят на три основни групи, като всяка група е предназначена до определена възраст и килограми:

Група 0+ обхваща периода от новородено до 13 кг на бебето
Група 0+, 1 за деца с тегло от 9 кг до 18 кг
Група 2, 3 за деца с тегло от 15 до 36 кг или ръст 150 см

Съществуват по-широко диапазони групи, които обхващат периода от 0 кг до 18 кг, от 0 кг до 25 кг, от 0 кг до 36 кг, от 9 кг до 25 кг и от 9 кг до 36 кг. Те се използват значително по-дълго време, което ги прави чест избор на повечето родители.

Едно от най-важните неща при употребата на детско столче за кола е то да бъде правилно монтирано в колата и детето да е правилно обезопасено с коланите. Седалката за кола трябва да се монтира според инструкцията на производителя, а детето да е вързано с коланите, които да са достатъчно стегнати, така, че да не може да се освободи и с това да застраши себе си.

Как да изберете столче за кола за Вашето бебе или дете?

Това е един от основните въпроси, който вълнува всички бъдещи и настоящи родители.
Уверете се, че купувате само столчета, които имат високи резултати в тестовете за безопасност, провеждани от редица организации в Европа като ADAC, OAMTC и TSC. Повече от 50 години ADAC (немска автомобилна организация, базирана в Мюнхен) провежда редовни тестове на столчета за кола, като използва строги стандарти за оценка.

На столчетата за кола, участвали в тестове с реални сблъсъци на автомобили с прегради се отчита натоварването, което поема манекена при челен и страничен удар. Освен оценката на безопасността на столчето се оценява и експлоатацията, ергономичността и съдържанието на замърсители или вредни вещества в текстила.

Марките- пионери в производството на първокласни столчета за кола са: Cybex, Swandoo, Nuna, Joie, Britax Roemer, Be safe.

Марката Cybex се превръща в лидер в областта на безопасността на децата, но също така се възприема като новаторска марка за начин на живот и мода.

Със своя свеж подход CYBEX проектира продукти за родители, като същевременно премахва границите, които често разделят безопасността, дизайна и функцията. Това стои в основата на мотото на компанията: принципът на иновациите D.S.F.комбинация от уникален дизайн, ненадмината сигурност и качество и интелигентна функционалност. Тази тристепенна стратегия е довела не само до разработването на многократно награждавани иновативни столчета за кола като Sirona, Aton, но и до присъждането на не по-малко от девет награди Red Dot Design Awards.

Swandoo е иновативна марка, посветена на решенията за безопасност на децата. Създадена с голяма любов от родители…към родители.

Амбицията на фирмата да се развива и усъвършенства е отразена в логото на марката – ЛЕБЕД – символ на създаването и поддържането на дълготрайни връзки и много добри грижи за семейството си.

Столът за кола Albert на Swandoo е първокласна бебешка седалка; отличен с награди за дизайн и иновативни функции, за да улесни живота на семействата. Albert е победител не в един, а в ТРИ теста: немският автомобилен клуб ADAC го оценя като ПОБЕДИТЕЛ с 1.6 при тестовете, като тук се оценя не само резултати от челен и заден удар, а при страничен удар. Също така най-добри резултати има и при австрийската OEMTC и швейцарската организации TCS.

Основната цел на марката Joie е да създава продукти, които да са в най-добро съотношение качество-цена. Резултатът са детски столчета за кола, които отговарят на всички европейски стандарти за безопасност и нещо повече-печелят награди за сигурност от най-строгите тестови организации. Успехът на компанията се дължи и на международния отдел за разработка на продукти и отдел за техническо развитие, разположен в Обединеното Кралство.

Философията на фирма Britax Roemer е да предоставя продукти с най-високо качество, надхвърляйки далеч законовите изискванията по отношение на безопасността и сигурността на детските столчета.

Усилията, които се полагат в тази област от фирмата през последните няколко години, са признати от потребителски тестове като Stiftung Warentest в Германия, където непрекъснато марка Britax Römer получава най-високите оценки в категория чистота на вложените материали (химикали) и безопасност.

Фирмата е пионер във вътрешните динамични тестове и управлява две съоръжения от световна класа за столчета за кола в Европа, а през 2017 г. стартира един от най-модерните и технически усъвършенствани центрове за краш тестове за детски столчета за кола (с Isofix и без Isofix) в световен мащаб.

Това са само част от производителите на столчета за кола, но те са световнопризнати и оценени от международните потребителски тестови организации. Това, което ги прави най-сигурни е отговорността на родителя. Трябва да подхождаме много отговорно и настоятелно към децата си винаги да бъдат превозвани в автомобила в стол за кола, да са със закопчани колани, за да са максимално защитени, дори да шофираме на кратко разстояние.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org