Качеството на въздух влияе и на автомобилите

Авто-мото

Каква е връзката между количество, качество и дебитомер

Ако сте от хората, пряко интересуващи се как работят системите във вашия автомобил, наблюдавате всяка промяна и се опитвате да си изясните причините, вероятно сте забелязали, че привидно добре работещата кола ви изненадва с качеството на вървене в извънградските местности. Това понякога се дължи на чистотата на въздуха. Прохладното нощно време, например, може да повлияе пряко на дебитомера, а от там да оптимизира горивната смес за забележителна мощност.

За почитателите на спортните автомобили

За разлика от масовите коли, тези които са предназначени за спортно шофиране имат съвсем различни потребности. Точно тук идва ролята на дебитомерите за сгъстен въздух. Те спомагат за усвояването на номиналния обем въздух. Това се случва чрез регистриране на няколко технологични параметъра. Такива са количество, скорост на потока и температура на средата. Дори и при непостоянна температура и налягане, сензорът подава надеждно информация за технологичните стойности. По този начин ви се предоставят възможности за изключителни шофьорски постижения.

Всичко е въпрос на настройка

Оптималното потребление и разходът могат да бъдат програмирани. Задаването на параметрите става чрез бутоните на сензора. Това може да бъде направено и допълнително чрез специализиран софтуер. Прецизната работа на сложните компютърни елементи може да подлежи на специализирани знания и умения, но само така сме в състояние да получим максимума от колите, предназначени за това.

Малки подсказки за големи проблеми

Съществуват редица показатели, които при малко повече внимание от ваша страна ще ви подскажат, когато нещо не е на ред. Такива могат да бъдат нестабилната работа на двигателя при свободен ход или придърпване при ускорение. Към често срещаните симптоми при повреда на дебитомера можем да отчетем и всяка разлика при стартирането на двигателя. Бъдете бдителни за всяка промяна, колкото и нищожна да ви се струва тя. Проверете дали сензорът функционира правилно.

Ако подозирате, че вашият дебитомер не работи коректно, първо трябва да проверите всмукателната система. Уверете се, че всички уплътнения са в добро състояние. Възможно е да постъпва допълнително количество въздух в системата, заобикаляйки дебитомера. Това неминуемо ще повлияе на данните, подавани към него. Най-добрият начин да проверите състоянието на въпросното устройство е като прибегнете към компютърна диагностиката. Ако бъдат открити налични грешки, записани в компютъра на автомобила, това може да е отговорът на въпросите ви.

Всеки отказ или промяна в работния режим може да са ранни показатели за нещо, което предстои. Не може да разбираме от всичко, но е желателно да не бъдем нехайни. Своевременната реакция може да се окаже решаваща не само за сигурността, но и за портфейла ни.

Оцени тази статия