Истина или мит са историите за моторни масла

Авто-мото

Съществуват много неща изписани в Интернет за моторните масла. Ако и на вас, сега предстои подмяна на такова, добре е да сте запознати с тях. Това, особено, че на пазара за продукти, съществува такова многообразие от марки и показатели.

Истина или мит са историите за моторни масла, вижте сега:

Мит 1. Няма разлика между синтетичното и минералното масло

Истина: Моторните масла на минерална основа се окисляват и по-интензивно губят своите характеристики. Маслата на синтетична основа имат по-широк температурен диапазон. Те са по-стабилни при нагряване и се представят по-добре. Те запазват своята течливост в студени условия. С други думи, запазват експлоатационните си свойства за по-дълго време и поради това се препоръчват за експлоатация на превозни средства с удължени сервизни интервали.

Мит 2. За стари автомобили са подходящи само минерални масла

Истина: когато синтетичните моторни масла се появиха за първи път на пазара, някои шофьори забелязаха, че след изливането на „синтетика“ се появяват петна от моторно масло под колата. Това се дължи на факта, че смазките на синтетична основа имат по-добра почистваща способност. Когато, такива влязат в двигател, работещ дълго време на минерално масло, примесите се измиват активно, включително между вала и съответното уплътнение. В същото време пролуката между вала и уплътнението се увеличи и от двигателя започна да изтича ново моторно масло.

Мит 3: Смесването на различни моторни масла, няма да навреди на колата

Истина: Не се препоръчва смесването на масла от различен тип, тъй като комбинацията от смазочни материали, с различен вискозитет и с различни добавъчни комплекси, може значително да намали ефективността на двигателя. Разбира се, в спешни случаи, когато например нивото на моторното масло достигне критична отметка на магистралата, където не е възможно да се добави същото масло, което вече е използвано – може да добавите друга марка масло. Така, обаче при първи удобен случай, ще трябва да се смени възможно най-скоро моторното масло.

Мит 4. Всесезонното масло отстъпва по качество на маслата за определени сезони

Истина: все сезонните продукти осигуряват, както надеждно стартиране на двигателя през зимата, така и ефективно смазване на горещ двигател в работен режим. Не е изненадващо, че сега всички водещи производители предлагат изключително многосерийни моторни масла за леки автомобили.

Мит 5. Невъзможно е да се провери качеството на маслото в домашни условия

Истина: наистина е невъзможно да се извърши пълноценно проучване на горива и смазочни материали с импровизирани средства. И все пак, съществува метод за определяне, че моторното масло вече не е годно за употреба. За да извършите този тест, поставете капка масло, върху повърхността на вестник. Обикновено маслото бързо се разпространява, оставяйки няколко концентрични кръга. Ако, обаче образува стабилна капка на повърхността на хартията, тогава трябва спешно да се източи и да се замени с прясно.

Оцени тази статия