Често срещани причини за репродуктивни проблеми

Здраве

ЧОВЕШКАТА РЕПРОДУКТИВНА ФУНКЦИЯ Е МНОГО КРЕПКА И НЕЗАЩИТАНА СИСТЕМА.

Хипоспермията представлява необичайно нисък обем на еякулата (спермата). Състоянието не трябва да се бърка с олигоспермия, диагноза, която се поставя при нисък брой сперматозоиди.

През последните десетилетия се наблюдава необясним спад в качеството на спермата при мъжете. Например, доказано е, че с всяка година от живота общата концентрация на сперматозоидите в еякулата намалява с 3,3%. Има световна тенденция към влошаване на качеството на спермата. В тази връзка през последните няколко години стандартите на СЗО за показатели за качество на спермата (концентрация, подвижност и морфология) бяха многократно пренаписани, при което стандартната лента непрекъснато намалява.

КАКВО Е БЕЗПЛОДИE?
Съгласно дефиницията на СЗО, безплодие е липса на бременност при редовен незащитен полов акт за повече от 12 месеца. Първичното мъжко безплодие е състояние, при което даден мъж никога не е успял да оплоди яйцеклетката. Вторично безплодие – когато е настъпило зачеването от този мъж, независимо какъв е бил резултатът от бременността. При вторично безплодие прогнозата е по-оптимистична. Изследването на параметрите на еякулата е основното нещо при оценката на мъжката плодовитост.

Основната цел на изследването на сперматозоидите е да се определи способността на сперматозоидите да се оплождат и да се идентифицират заболявания, които са причинили промени. Когато пациентът получи спермограма, доста често той не може самостоятелно да разбере числата и термините, които лабораториите използват в описанието на изследването. За разбиране на възможните комбинации от дефекти се използва специална терминология, която най-често се разбира само от тесни специалисти по репродуктивна медицина, така че как да разберем термините и какво означават те за пациента?

Помислете за основните промени в показателите за качество на спермата, които са най-важни за зачеването по естествен начин.

Представяме и някои от важните термини, свързани с човешката репродуктивна фукнция, както и причини, които водят до подобни проблеми:

Нормозооспермия – нормален брой сперматозоиди според последните препоръки на СЗО. Концентрация на сперматозоидите в 1 ml. трябва да бъде най-малко 15 милиона, категория A и B мобилност от най-малко 32%, нормална морфология, като се вземе предвид изследването на Крюгер, най-малко 4%. Така, ако във вашия анализ в заключението пише – нормозооспермия, това означава, че показателите за качество на спермата не са намалени спрямо последните препоръки на СЗО.

Олигозооспермия – намаляване на концентрацията на сперматозоиди в 1 ml. – по-малко от 15 млн. В този случай е важно да се обърне внимание и на общата концентрация, която пряко зависи от обема на еякулата, т.к. в някои случаи при добър обем на еякулата общата концентрация на сперматозоидите не намалява.

Астенозооспермия – намаляване на прогресивната подвижност на сперматозоидите категория (A + B) по-малко от 32%. Сперматозоидите от категория А (с бързо движение напред) и категория В (с бавно движение напред) са в състояние да достигнат и оплодят яйцеклетката по време на оплождането по естествен начин. Категория на сперматозоидите C (нетранслационно движение) и D (недвижение) не се вземат предвид по време на зачеването по естествен начин.

Тератозооспермия – намаляване на съдържанието на нормални сперматозоиди в изследването според Крюгер с по-малко от 4%. Намаляването на съдържанието на сперматозоиди с нормална морфология може да доведе както до липса на зачеване, така и до спонтанни аборти и избледняване на бременността, особено в ранните етапи на развитие на ембриона. Ето защо, когато избирате лаборатория, не забравяйте да посочите кой метод на изследване се използва за оценка на морфологията, т.к. в някои лаборатории морфологичният индекс може изобщо да не се взема предвид.
Олигоастенотератозооспермия – такова трудно за четене заключение за пациента означава намаляване и на трите важни параметъра на качеството на спермата – концентрация, подвижност и нормална морфология.

Олигоастенозооспермия – намаляване на концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност.

Олиготератозооспермията е намаляване на концентрацията на сперматозоидите и тяхната нормална морфология.

Астенотератозооспермия – намалена подвижност на сперматозоидите и нормална морфология.

Олигозооспермия – намаляване на обема на еякулата под 1,5 ml. Еякулацията с малък обем може да бъде причина за безплодие дори при нормозооспермия, т.к. Спермата след полов акт просто се размазва във влагалището в малко количество и просто не е достатъчно за зачеване по естествен път. Обемът на еякулата пряко зависи от функцията на простатната жлеза.

Хемоспермия – появата на червени кръвни клетки в еякулата. Когато в еякулата се появи кръв (еритроцити), спермата става яркочервена, тъмнокафява или розова. Това заключение може да показва например наличието на хроничен калкулозен простатит, възпалителен процес в урогениталната система или наличие на рак на простатата. Във всеки случай, ако се открие тази патология, е необходимо спешно да се консултирате с андролог.

Аглутинацията на сперматозоидите е слепването на подвижни сперматозоиди заедно с глави, опашки или смесени (глави с опашки). Обикновено не трябва да има аглутинация на сперматозоидите. Появата на аглутинация на сперматозоидите предполага наличието на имунен фактор на безплодие и когато се появи, е необходимо да се направи MAR тест (но имунологичното безплодие е възможно дори при липса на аглутинация, поради което се препоръчва да се включи MAR тест при анализа на спермограмата при първото посещение на пациент със съмнение за безплоден брак).

Агрегацията на сперматозоидите е хаотично натрупване на подвижни сперматозоиди под формата на бучки или нишки, свързани с клетъчни елементи. Агрегацията може да се появи по време на застойни процеси в урогениталния тракт (например: нередовен полов живот и др.).

Слуз – липсва в нормалния еякулат. Може да се открие при възпалителни процеси на уретрата, простатит и др. Моля, имайте предвид, че преди да направят спермограма, пациентите се съветват да уринират, като по този начин изчистят уретрата преди събиране на сперма.

Мирис – спермата има характерна миризма, която се сравнява с миризмата на кестенови цветя. Появата на гнила миризма на сперма може да показва наличието на гнойно-възпалителни процеси в простатата, семенните мехурчета, може да показва наличието на патологична микрофлора. Гнила миризма може да се появи и при дългосрочно съхранение на сперматозоидите.

Помислете за нормалната структура на сперматозоидите и тяхното значение в способността за оплождане.
Нормалният сперматозоид се състои от глава, шия и опашка. Главата на сперматозоида – ядрото – съдържа генетичния материал – хроматин, състоящ се от ДНК. Тъй като сперматозоидът узрява, хроматинът се сгъстява за успешен трансфер на генетична информация по време на оплождането на яйцеклетката. Повишено съдържание на сперматозоиди с незрял хроматин може да бъде причина за неуспех на оплождането.

Акрозомата е капачка на главата на сперматозоида, която съдържа ензими, които разтварят черупката на яйцето. Липсата или нарушението на структурата на акрозома не позволява на сперматозоидите да проникнат в яйцеклетката. Шията на спермата съдържа базалното тяло и митохондриите. Базалното тяло – центриола – заедно с ядрото на спермата по време на оплождането се прехвърля в яйцеклетката и е необходимо за нормалното делене на оплодената яйцеклетка, с аномалия на базалното тяло, развитието на ембриона не се случва.

Митохондриите – осигуряват енергия за нормалното движение на опашката на спермата. Вродените морфологични аномалии се лекуват само с ART методи, функционалните разстройства се поддават на стимулираща терапия, която се избира от андролог.

Движението на опашката на сперматозоида се осигурява от фибриларни структури на сложната структура на аксонема и периаксонемични структури, които се простират от шията до върха на опашката и аномалиите на тези структури водят до неподвижността на сперматозоидите.

Поемете контрола върху своето репродуктивно здраве… Научете повече за симпомите, проблемите и причините, които влошават човешкия организъм, посещавайки този сайт.

Важно уточнение! Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар, без значение, дали имате репродуктивен проблем, или друг тип заболяване, неразположение и други сходни. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org