Как да финансираме стартиращ бизнес?

Бизнес

Започването на бизнес включва множество стъпки, като само една идея и креативност не са достатъчни. За да успеете, ще имате нужда от финансиране, за да подпомогнете растежа му. В тази статия ще обсъдим различни методи за получаване на средства за вашите бизнес идеи и планове.

Когато започвате или разширявате бизнеса си, финансовото планиране играе решаваща роля. Проучванията на експертите от ФлексиПро сочат, че най-честата причина за провал на новосъздаден бизнес, който спира дейността си през първите няколко години, е недостатъчното и нестабилно финансиране. Следователно намирането на финансиране за вашия бизнес е от съществено значение, за да осигурите успеха му.

1. Финансиране чрез програми за финансиране 

Съществуват множество програми за финансиране на бизнеса, за които предприемачите могат да кандидатстват. Сред най-известните безвъзмездни средства са тези, предлагани от Европейския съюз (ЕС). Други програми за финансиране на бизнеса, неподлежащи на възстановяване, включват промоционалните SME програми, предлагани от България, като Start-Up Nation или Start-Up Plus. Важно е обаче да запомните, че безвъзмездните средства обикновено изискват предприемачът също да допринесе със собствен капитал, тъй като те покриват само определен процент от разходите. 

В допълнение към тези възможности за финансиране, предприемачите могат да получат достъп и до безвъзмездни средства, предлагани от различни НПО или професионални асоциации за стартиращи фирми. Това финансиране може да бъде особено полезно, ако бизнесът ви е фокусиран върху предоставянето на екологични услуги или образователни услуги. Освен това предприемачите могат да получат безвъзмездно финансиране, ако искат техният проект да допринесе за развитието на бизнес средата в селските или необлагодетелстваните градски райони. Например, подобна фондация, занимаваща се с финансирането на такива проекти, е Европейският социален фонд в България, който през годините е допринесъл за изпълнението на 6 безвъзмездни помощи.

2. Финансиране чрез банков заем

Има два основни начина, по които банките могат да осигурят финансиране за вашия нов бизнес. Първият е чрез предоставяне на заем, при който компанията се съгласява да изплаща фиксирана месечна вноска заедно с лихва и банкови такси. Вторият метод е чрез установяване на кредитна линия. При този сценарий банката отпуска обща сума като заем, който става достъпен във фирмената банкова сметка за определен период от време. Предприемачът може свободно да използва тези средства, за да управлява бизнеса си. Когато няма налични пари в брой, предприемачът може да използва част от тези средства, за да плати на своите доставчици. След това банката ще изтегли използваната сума плюс лихвата, когато компанията получи фактури.

3. Привличане на инвеститори

В България има предприемачи и частни инвеститори с големи ликвидни средства, които са готови да инвестират в стартиращи бизнеси. Тези лица често се наричат ​​„бизнес ангели“ и те предоставят финансиране въз основа на солиден бизнес план, който показва потенциал за печалба в дългосрочен план и възможност за превръщането му в устойчив бизнес. За да получите достъп до програма за финансиране на „бизнес ангел“, ще ви е необходим добре разработен план и минимален жизнеспособен продукт (MVP), тъй като инвестициите чрез бизнес ангели се формират от редица инвестиционни фондове, известни като фондове за рисков капитал. Тези компании са структурирани като тръстове, управлявани от няколко професионални инвеститори с големи финансови ресурси. През 2019-2020 г. например три от най-големите фондове за рисков капитал предложиха над 78 милиона лева за предприемачи, желаещи да започнат бизнес. Важно е обаче да сте наясно, че когато започвате преговори с такива фирми, ще трябва да предадете част от вашата компания на инвеститорите. С други думи, за да получите желаното финансиране, ще трябва да привлечете бизнес партньор, който ще осигури необходимите пари, докато вие ще допринесете с плана и тествания продукт за стартиране на бизнеса.

4. Финансиране чрез лични спестявания

Въпреки че не е стабилен или устойчив метод за дългосрочно финансиране, собственият капитал или заемите от семейство, приятели или познати остават популярен начин за стартиране на бизнес в България. Тези източници на финансиране предлагат предимства за стартиращите предприятия, особено през началния етап, когато нямате високи бизнес разходи и се нуждаете само от малка сума пари, за да стартирате и да работите през първите седмици или месец. Тези заеми могат да бъдат изплатени в по-благоприятни срокове, след като компанията реализира първите си приходи. Все пак не се препоръчва да разчитате единствено на тези ресурси за финансиране, тъй като те не са надеждно решение за дългосрочния растеж и развитие на вашия бизнес.

5. Заемане на средства от клиенти и доставчици

Този метод на финансиране, известен също като реален кредит, се счита за най-изгодния начин за финансиране на нов бизнес, тъй като не включва лихва или погасяване. Кредитът на доставчика включва отложено плащане на услуга за фиксиран период. Методите за сътрудничество чрез плащане на вноски са такъв източник на финансиране. Например, вие купувате продукт или услуга от вашия доставчик и получавате период за плащане със срок от 30 дни. През тези 30 дни можете да използвате парите, които бихте дали на доставчика, за да облагодетелствате компанията си, а след това да платите същата цена в края на 30-дневния период без лихва или друга такса. От друга страна, клиентският кредит се отнася до купувача, който плаща за предварителна услуга или продукт. Като предприемач можете да получите сума пари, срещу която се ангажирате да продавате или да доставяте услуга.

В заключение, намирането на подходящо финансиране е от решаващо значение за успеха на всеки бизнес. Различните методи за финансиране, споменати в тази статия, включват програми за финансиране, банкови заеми, привличане на инвеститори, използване на собствени спестявания, заемане на средства от клиенти и доставчици и финансиране чрез бизнес ангели. 

Всеки от тези методи има своите предимства и недостатъци, така че е важно внимателно да прецените кой е най-подходящият за вашия конкретен бизнес случай. Също така е изключително важно да запомните, че нито един метод не е гарантиран и винаги съществува риск от провал, дори с правилно финансиране. Ето защо е изключително важно непрекъснато да оценявате и адаптирате стратегиите си, за да осигурите дългосрочен успех.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org