Как работи шумозаглушителят в ауспуха

Авто-мото

Някои собственици на автомобили се интересуват как работи ауспухът, особено когато се повреди. 

Как е настроен ауспуха?

Ауспухът на изпускателната система се състои от следните части: свързващи тръби, разположени от двете страни на цевта на ауспуха, и самата цев. Тръбите могат да имат малки ъгли или завои, което позволява удобно разположение и закрепване на ауспуха под купето на автомобила.

Ауспухът изпълнява три функции:

  • заглушава звуковата вълна до стойност, приемлива за човешкия слух;
  • понижава температурата на отработените газове;
  • отвежда отработените газове извън автомобила през изпускателната тръба.

Цилиндърът на стандартен ауспух вътре се състои от камери, свързани с дюзи, през които се движат отработените газове. Такива дюзи могат да бъдат перфорирани, могат да имат различен диаметър. Самите камери могат да имат различен обем и различно разположение на входа и изхода на дюзите вътре. Понякога в цевта на стандартен ауспух се използват звукопоглъщащи топлоустойчиви пълнители.

Как работят ауспусите?

Когато звукова вълна от работещ двигател навлезе в цевта на ауспуха, вълната започва да се пречупва, смекчава, отразява, и угасва в камерите, тръбите и други средства, които са били използвани при създаването на ауспуха. В резултат на това изходният звук е значително намален.

В зависимост от двигателя на автомобила, нивото на компенсация на шума в ауспуха зависи от:

  • броя на камерите;
  • върху броя и размера на отворите вътре в конструкцията;
  • върху броя и диаметъра на тръбите, включени в цевта на ауспуха, които свързват камерите;
  • от използването на звукопоглъщания материал.

Как може да се убедим в ефективността на този процес? Колата работи тихо, ако изпускателната й система и самият ауспух са в добро състояние. И въпреки че такава структура на шумозаглушителя перфектно заглушава звуковата вълна, има един страничен ефект.

В допълнение към звуковата вълна, самите изгорели газове се движат през тази система, които започват да се забавят и създават турбуленции. С други думи, има съпротивление, което действа противоположно на нормалното движение на отработените газове, такова съпротивление се нарича противопоток. Обратният поток започва да влияе на работата на двигателя, затруднява извеждането на отработените газове от горивните камери, което води до загуба на мощност.

Защо са различни ауспусите?

Те се различават не само по общите размери, диаметъра на свързващите тръби, но и по вътрешната структура.

Всички ауспуси играят една и съща роля, но се различават един от друг. Защо се случва това?

Заглушителите са различни, тъй като са проектирани, като се вземат предвид:

  • тип и мощност на двигателя на автомобила;
  • тип горивна система;
  • конфигурацията на купето на автомобила и разположението на ауспуха под него;
  • използването на различни технологии за гасене на звуковата вълна, които се предпочитат от един или друг автомобилен производител.

Най-често производителите на автомобили се опитват да намерят баланс между минимизиране на обратния поток и качествено намаляване на нивото на шума от работещата кола, в зависимост от марката и модела. Тези изчисления са индивидуални.

В днешно време все повече хора пътуват, а това води до различни повреди по автомобилите, за това се нуждаят от автосервизни услуги. Уебсайтът изпускателни системи на Еко Трафик предлага най-бързият начин да намерите всичко, от което се нуждае за вашия автомобил, камион или мотоциклет.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org