Злоупотреба с анаболни стероиди

Интернет

Злоупотребата с анаболни стероиди е редовната употреба на стероидни хормони, които са производни на естествения хормон тестостерон. Широко разпространен сред спортистите, особено професионалните. Често се среща при хора, занимаващи се с бодибилдинг (включително на аматьорско ниво). Анаболите стимулират растежа на мускулната маса, увеличават мускулната сила. При постоянна употреба те влияят негативно на черния дроб и ендокринната система. Има проучвания, потвърждаващи развитието на психологическа зависимост от анаболни стероиди.

Злоупотребата с анаболни стероиди е често срещан проблем сред спортистите. Анаболите се използват в почти всички спортове, има доказателства, че в олимпийските спортове само фигурното пързаляне и женският хокей на трева са останали „чисти“ от анаболни стероиди. От 1974 г. анаболите са включени в списъка на спортния допинг, което намалява употребата им. Препаратите от тази група са много популярни сред феновете на бодибилдинга, те често започват да се използват почти от първото посещение на фитнес залата.

Много пациенти към момента на първото назначаване все още не са навършили 16 години. Ранната възраст на започване на употреба увеличава вероятността от развитие на различни усложнения. Първо, употребата на хормони преди края на зрелостта може да причини сериозни увреждания на ендокринната система и други органи. Второ, тийнейджърите са нетърпеливи, имат нужда от “всичко наведнъж”, което води до прием на непосилно високи дози. Анаболите обаче са опасни не само за тийнейджъри, но и за възрастни. Лекарствата от тази група не са психоактивни вещества, но поради развитието на зависимост не само ендокринолозите и спортните лекари, но и специалистите в областта на психиатрията и наркологията обръщат внимание на този проблем.

Анаболни стероиди – какво представляват?


Анаболните стероиди са група лекарства, направени на базата на тестостерон. Тестостеронът е основният мъжки хормон. Влияе върху развитието на мъжките полови органи и появата на вторични полови белези (растеж на косата, включително появата на окосмяване по лицето, образуване на забележима адамова ябълка, плешивост, малко количество мазнини, мъжки тип тяло с тесен таз и широки рамене). Всички тези ефекти се наричат ​​андрогенно действие. В допълнение, тестостеронът има анаболен ефект, като забавя отделянето на азот и стимулира протеиновия синтез в мускулите.

В клиничната практика анаболните стероиди при мъжете се използват за забавен пубертет, недостатъчност на гонадната функция поради хипоплазия на тестисите или тяхното отстраняване (например при злокачествено заболяване). При жените малки дози анаболни стероиди се използват за фиброкистозна мастопатия, ендометриоза и някои постменопаузални нарушения. В допълнение, лекарствата от тази група се предписват на пациенти от двата пола при лечение след тежки наранявания, големи операции, обширни изгаряния, хронични инфекции и др.

Най-често срещаните анаболи са ретаболил, феноболин, силаболин, метиландростенедиол и метандростенолон. Жаргонните имена са храна или климатик. Всички тези лекарства се синтезират на базата на тестостерон, но самият тестостерон не се използва за терапевтични или немедицински цели поради много бързото му разрушаване по време на метаболитните процеси. Засилването на действието на производните на тестостерона води до по-изразени странични ефекти. Лекарствата не само активират мускулния растеж, но и повишават агресивността, повишават либидото, водят до задържане на калий, натрий, фосфати, сулфати и вода в организма. В допълнение, синтетичните анаболи засягат тестисите, хипофизната жлеза и хипоталамуса, като инхибират производството на ендогенни хормони и нарушават (понякога необратимо) хормоналния баланс.

Разпространение и причини за приемане на анаболни стероиди


Сред спортистите анаболите стават популярни през 50-те години на миналия век. Първоначално само мъже щангисти приемаха лекарствата, след това към тях се присъединиха и други спортисти, включително жени. Безконтролното приемане продължава до 1964 г. След това постепенно започва да се ограничава използването на хормони и през 1974 г. те са официално включени в допинг списъка. Въпреки това анаболите продължават да се използват, често в аматьорския спорт, където няма толкова строги проверки и ограничения. Препаратите от тази група са особено популярни сред любителите на бодибилдинга. Производните на тестостерон се купуват във фитнес зали (включително под формата на хранителни добавки), предписват се по интернет и др.

Ефектът на анаболните стероиди върху тялото


Стероидите допринасят за бърз растеж на мускулна маса и увеличението й. Тези ефекти обаче се постигат само с постоянни, добре организирани тренировки. Приемът на анаболи без упражнения води до известно намаляване на съдържанието на мазнини и леко активира мускулния растеж, но тези промени са фини и практически не влияят на външния вид. Дори по време на тренировка, за да се постигне забележим ефект, са необходими дози лекарства, които са многократно по-високи от нивото на естествения тестостерон в тялото. Такава груба намеса в метаболизма се превръща в редица странични ефекти.

Приемът на анаболни стероиди по време на юношеството води до преждевременно спиране на растежа. Увеличава вероятността от акне. Може да се развие плешивост (както при момчета, така и при момичета). Понякога алопецията продължава дори след спиране на лекарството. При възрастни мъже стероидите инхибират производството на тестостерон от тестисите. При продължителна употреба е възможен стерилитет и намаляване на размера на тестисите. Обикновено тези процеси са обратими, с пълното премахване на анаболните стероиди, синтезът на естествени хормони и производството на сперма се възстановяват, сперматозоидите придобиват способността да оплождат в рамките на около шест месеца. Някои мъже развиват необратима гинекомастия (уголемяване на гърдите).

Лечение и прогноза за злоупотреба с анаболни стероиди


Тежките промени в настроението, мислите за тревожност и нуждата от стероиди, когато се опитвате да спрете приема на лекарството, са причината да се свържете с експерт, който да Ви помогне. Поради риска от развитие на депресия, планът за спиране на анаболните стероиди се определя индивидуално за всеки пациент, възможно е еднократно или постепенно спиране на употребата. Лекарствата се отменят на фона на поддържаща психотерапия. Лекарствената терапия обикновено не се изисква, а при необходимост могат да се предписват успокоителни и антидепресанти.

Прогнозата за злоупотребата с анаболни стероиди зависи от състоянието на тялото на пациента и нивото на неговата мотивация. Отмяната на лекарството не води до изразено физическо страдание, психологическите разстройства обикновено се коригират в рамките на шест месеца. Повечето соматични и ендокринни нарушения са преходни и постепенно изчезват след спиране на лекарството. Най-голямата опасност е увреждането на черния дроб. При наличие на токсичен хепатит е необходимо лечение от гастроентеролог. При липса на мотивация прогнозата се влошава, наблюдават се смущения.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org