Зъбни Коронки: Как Се Махат, Колко Издържат, Защо Падат

Здраве

Зъбните коронки са широкоразпространено стоматологично решение за възстановяване на повредени зъби и възстановяване на функционалността и естетиката на усмивката. 

В тази статия ще разгледаме различните аспекти на зъбните коронки, фокусирайки се върху процеса на тяхното махане, и факторите, които могат да наложат тази процедура. Ще разберем колко издържат коронките, както и какви може да са причините за тяхното падане.

Защо може да се налага премахването на зъбни корони?

Въпреки, че зъбните коронки са дълготрайно решение, понякога се налага те да бъдат премахнати. Отстраняването на зъбни корони може да се наложи поради различни причини, част от тях са:

 • Повреда или износване – С течение на времето, зъбните коронки могат да се повредят или износят, особено ако пациентът не поддържа добра устна хигиена или използва прекалено агресивно четкане с твърда четка за зъби.
 • Инфекции или кариеси – Случва се зъбът под коронката да развие инфекция или кариес, което може да изисква отстраняване на коронката, за да се излекува болният зъб. В такъв случай, стоматологът ще премахне коронката преди лечението и ще сложи нова след като болното място се възстанови напълно..
 • Промени в устната конфигурация – Различни причини могат да породят промени в устната конфигурация, като например загуба на съседни зъби или челюстни травми. В такива случаи може да се наложи премахването на старата коронка и поставянето на нова.
 • Процеси на резорбция или периодонтални проблеми – Ако се появят периодонтални проблеми или процеси на резорбция в областта около зъба, върхо който има зъбна корона, това може да засегне стабилността на коронката и да наложи отстраняването й.

Освен тези основни причини, всяка конкретна ситуация може да има свои уникални фактори, които да наложат махането на зъбната коронка. Затова е важно, като пациенти, да сме отговорни и редовно да посещаваме своя стоматолог, който би открил и решил проблема с коронките своевременно.

Как се махат зъбните корони?

Зъбните коронки се махат в няколко лесни и безболеснени стъпки:

 1. Подготовка – Премахването на коронката стартира с обстоен преглед, като може да се наложи и направата на  рентгенова снимка, за да може зъболекарят правилно да определи състоянието на коронката и зъбите, върху които тя е поставена.
 2. Локална анестезия – За да бъде процедурата безболезнена, вашият зъболекар ще постави локална упойка в зоната около коронката. Дори самото убождане е без болка, така че пациентите могат да са спокойни, че процедурата е максимално поносима.
 3. Махане на старата коронка – След упойката, зъболекарят ще използва специални инструменти, за да отстрани коронката от зъба. 
 4. Оценка и подготовка за новата коронка (при нужда) – След отстраняването на старата коронка, вашият зъболекар ще извърши оценка на състоянието на зъба. Това е и стъпката, в която може да бъде извършена подготовката за поставянето на нова коронка. 
 5. Последна проверка  – След като новата коронка е сложена на място (или ако зъбът е оставен без коронка), зъболекарят ще провери за последно извършените процедури, за да се увели, че всичко е изрядно. Той ще ви даде детайлни насоки относно правилната грижа за поддръжката на  здравето и дълготрайността на новата коронка.

Колко време издържат коронките?

Зъбните коронки, когато се поддържат правилно и редовно, могат да издържат с години. Средната продължителност на живот на зъбните коронки обикновено варира от 5 до 15 години, дори и повече. Издържливостта на коронките зависи от няколко фактора, като материалът, от който е направена коронката, нивото на устна хигиена, което поддържате, общото състояние на зъбите и околните тъкани, както и специфичното износване и натоварване, на което е подложена зъбната коронка в определена област от устната кухина.

Какви са причините за падане на зъбни коронки?

Има няколко причини, заради които зъбната коронка може да падне или да се повреди:

 • Кариеси или инфекции;
 • Неправилна или недостатъчна поддръжка;
 • Травма или удар в областта на челюстта;
 • Промени в устната конфигурация;
 • Неправилно поставяне на коронката.

Зъбните коронки са отличен начин за възстановяване на усмивката и функционалността на зъбите, но те изискват правилна грижа, поддръжка и внимание, за да продължат да служат на пациентите  дълго време. Освен това е много важен изборът на специалист, който да премахне зъбната коронка и да постави нова такава.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org