Защо прагът на блиндираната врата е важен

Въпреки че блиндираните врати осигуряват максимална защита, в сравнение с всички останали видове, славят се и като добър шумо и топлоизолатор, не бива да подценяваме доъплнителните елементи, спомагащи за тези качества на вратите. Едва ли някой се е замислял, че прагът е почти най-важният детайл в една входна врата или за какво служи той.

  Ето защо е хубаво блиндираните врати да има праг:

Атмосферните условия са един много добър пример. През лятото най-често включваме климатиците на 30 градуса, но температурата в къщата се намалява бавно и това ни изнервя. Да не говорим, че и сметката за ток набъбва драстично, но това го забелязваме чак в края на месеца. Същото е и през зимата. Тогава това се отбелязва по-бързо във финансовия ни джоб, защото от студа доста често се боледува. Давали ли сте си сметка, че този проблем не се дължи чак толкова на самата блиндираната врата, а по-скоро на липсата на хубав праг?! А защо ли?

Прагът служи за да предпазва от нежелано течение, студен или топъл въздух. За да не влиза вода или сняг. За да намалим сметките за ток и да може отоплителните и разхладителни уреди да работят в нормални обороти. Също така служи и за да предотвратим и запазим топлината в къщата през зимата и хладината през летните жеги. По същата причина, прагът на е едно бижу и за блиндираната врата на апартаментите. Придава напълно завършен вид и служи като допълнение за звукоизолация. Все пак на никой не му е приятно да чува съседите когато се прибират.

Друг пример може да се даде и с нежеланите вредители. Прагът е доста добър уплътнител, защото все пак заема място между пода и долната част на блиндираната врата. Той представлява една преграда, която предотвратява проникването на нежелани малки гости, именно: мишки, хлебарки, мравки, гущерчета и всякакви малки животинки.

Самият праг може да бъде различен, спрямо дизайна на входната врата. Той може да бъде метален, дървен, мраморен, бетонен или да използвате малко въображение и да изработите праг спрямо Вашето желание. Да не забравяме, че натискът, който поема прагът, е огромен и вероятността от износване е огромна. Той не е вечен, затова е хубаво да заложим на метален или мраморен. Също така, за по-голяма изолация, може да поставите и уплътнение тип четка на дъното на вратата.

Когато усетите, че температурата в къщата се променя и не се дължи на електроуредите, значи е време за смяна на прага.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Защо прагът на блиндираната врата е важен, 3.5 out of 5 based on 2 ratings