Защо на масата задължително трябва да има покривка

Покривки Дом и семейство

Покривката е символ на топли срещи и приятни разговори. Но в края на 90-те тя се превърна в старомодна реликва от миналото и практически изчезна от домовете ни. За щастие, модата е циклична. Днес тенденцията е уют, домашни събирания и пресни домашно направени хлебни изделия и сладки. Покривката се върна! Но как можем да намерим място за нея в съвременния интериор.

Ежедневните покривки са практични, универсални и поддържат цялостния стил на стаята. Върху тях може да се сложат салфетки, тишлайфер, подложки за сервиране или друга допълваща покривка.

Празничната покривка пък си има специално предназначение. Елегантна, украсена с ресни или дантела, с фотопечат, орнаменти или бродерия, тематична, тя присъства на всяко празнично събитие.

Покривката за гости или за кафе е междинен вариант между ежедневието и празничното. Ако сте поканили малка компания на гости, ей така, без причина, тогава покривката ще ви помогне да създадете топла, уютна атмосфера и да преобразите интериора.

При избора на покривка трябва винаги да се съобразим с формата и размерите на масата. Днес няма строги правила. Освен повтаряща формата на масата, има и други варианти. За квадратна маса – кръгла покривка. За правоъгълна – овална. За кръгли – квадратни и за овални маси – правоъгълни покривки.

Пазарът предлага покривки от различни материи. Например, изработени от полиестер. Той е лесен за поддържане, не избелява и е на достъпна цена.  

Памучните покривки са екологични, но трябва да знаете, че след пране, особено първото, могат да се свият. Това трябва да се предвиди при изчислявана на размера на покривката, която сте решили да купите. Памукът не е подходящ за ежедневна употреба. Но, ако все пак решите да си набавите памучна покривка или си ушиете сами такава, декорирана в стила на вашата кухня или стая, то това определено ще бъде оценено от гостите. А на пазара има и варианти от смес на памук и изкуствени влакна за по-голяма практичност.

Друг екологичен и модерен материал е ленът. Ленената покривка е идеална за интериорни стилове с екологична тематика: сканди, селска  и кънтри. Въпреки трудната поддръжка, ленената покривка ще издържи дълги години. И тя се свива след пране и по-трудно се глади. Не бива да се пере на повече от 30 градуса.

Изящната и луксозна копринена покривка е подходяща за специални поводи. Коприната е красива, устойчива при употреба, но е капризна в грижите за нея. Висококачествената копринена покривка е скъпа, но тази инвестиция ще се изплати многократно с ентусиазираните погледи на гостите.

Жакардовите покривки са не по-малко шик. Те са издръжливи и приятни на допир. Изискват специални грижи при поддържането им.

Покривките с тефлоново покритие не пропускат влага и замърсявания върху плота на масата. Просто трябва да се избършат с влажна кърпа и от замърсяванията не остават следа. За разлика от синтетичните материали, тефлоновите покривки не се плашат от високи температури. Разнообразните дизайни позволяват да се избере подходяща покривка за всеки стил и интериор. Като минус при тях можем да отчетем, че те не са дълготрайни. С течение на времето, тефлоновото покритие се поврежда и покривката губи своите свойства и предимства.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org