Защо е важна навременната ортодонтска намеса

Здраве

Още с появата на първите зъби е важно да се посещава дентален специалист, не само при налични проблеми, но и като превенция срещу появата на такива.

Един от най-често срещаните проблеми, които възникват още от детска възраст, е неправилното разположение на зъбите. С този казус се занимава ортодонтията, която е основен дял от денталната и лицево-челюстната медицина.

Кога трябва да започнат посещенията при ортодонт

След появата на постоянните молари, които се позиционират като шести зъби, е време детето, което е на около 8-10 годишна възраст да посети ортодонт. Той от своя страна следва да прецени дали зъбното разпределение е правилно, дали има достатъчно място за всички изникващи зъби и изникнали такива и дали има нужда от някаква корекция.

Освен проблеми със зъбите и тяхното разположение, ортодонтът следва да провери дали детето няма проблеми със захапката. При неправилно преглъщане, което е много повече от вреден навик, се получава такова отклонение на отворена захапка. 

Начинът, по който детето диша също е предмет на прегледа, защото често неправилното дишане води до деформации в областта на зъбите и захапката.

Защо е важно прегледите при ортодонт да започнат от детска възраст

Причината за необходимост от такъв преглед в ранна възраст е по-лесното протичане на лечението, самите деформации са по-податливи на промяна и ортодонтските средства са по-обширни.

При децата има алтернатива на фиксираните брекети и това са скобите или още наричани шини. При възрастните този алтернативен метод се прилага само в изключителни случаи, защото се характеризира с липса на ефективност за сериозни такива. Шините се активират чрез поставения разширителен винт, който спомага за разширяването и на челюстта.

Важно е ортодонтските проблеми да бъдат коригирани още в детска възраст, за да не се задълбочават или да създават проблеми със самочувствието на по-късен етап.

С какви проблеми се бори ортодонтията

Най-често срещаните състояния, които са предмет на тази област, са:

 • Диагностициране на зъбни и челюстни деформации;
 • Коригиране на обратна захапка;
 • Лечение на вредни навици – смучене на палец, грешно дишане и преглъщане;
 • Оценява състоянието на устната лигавица;
 • Изготвяне на план за лечение;
 • Дефекти от кръстосана захапка;
 • Дистопия – изместване на местоположението на зъбите;
 • Коригиране на отворена захапка;
 • Диастема – поява на прорез между резците;
 • Снемане на захапка;
 • Изготвяне на персонални фиксирани или подвижни средства за коригиране на състоянието на зъбите – шини, брекети, алайнери, както и тяхната корекция.

Тази статия е написана в партньорство с Medical Dent – Дентален център. За да научите повече относно ортодонтията, посетете официалния сайт на Центъра.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org