Засаждане на овощна градина – полезни съвети

Хипотетично, ако човек разполага с един декар пустееща земя, осеяна с камъни, плевели и издънки от стари дървета, необработвана от години, стопанинът е добре да се сдобие с основните инструменти за работа. Главната цел е да се започне с почистване на терена, преди обработката на почвата и цялостното подготвяне на засаждането на овощната градина. Трябва да се закупят нужните инструменти

Основните инструменти са:

– Търнокоп. Той служи за изкопаване на тръни. Има два края – единият за копане, а другият за сечене.

– Кирка. Тя има два края, но единият е остър.

– Брадвата е уред за сечене на дървета. Брадвата се използва за по-големи дървета и дебели клони.

– Гребло. Служи за събиране на сено, шума и слама. Има дълга дървена дръжка и железен накрайник със зъбци, поставени на еднакво разстояние с дължина от 5 до 10 см.

– Сърп. Дълъг и извит на дъга, с назъбено острие и нож, който се използва за жънене на трева или тънки храсти.

– Лом (лост). Железен прът за къртене на камъни. Единият край е остър, другият е сплескан и малко подвит.

– Вила. Тя е с форма на голяма вилица. Служи за пренасяне на сено и слама. Дръжката й е дървена.

С тези сечива стопанинът може да започне вече работа. Първо се изчистват всички големи предмети – големите дървета, ръждясали ламарини, големи камъни и др. Ако на мястото е имало стара постройка, следва всичко да се събере и да се отсрани.

Камъните не се изхвърлят, защото може да се използват за ботобетон, когато ще се огражда мястото или пък за настилка на самите пътеки. Здравите тухли или половинки могат да послужат за бъдещото огнище.

Ако наблизо се намира река, за постигане на по-добър естетически вид, може да се използват кръгли, речни камъни, които да играят ролята на украса. Колкото до естетиката и бетонните решетки „розетки” вършат добра работа. Наредени със наклон, запълнени с рохка пръст, след години те придобиват хубав външен вид. Резедата създава освежаващ външен вид, който гали погледа!

 

 

Rate article