Забележителности край град Кюстендил

България

Град Кюстендил, един от красивите градове на Югозапада. Ако сте решили да прекарате уикунда в Кюстендил, то със сигурност ще Ви е интересно да научите и кои са туристическите забележителности, които се намират в близост, и които да посетите.

Публикацията съдържа забележителностите на Кюстендил – снимки, описания и съвети за пътуване. Списъкът се базира на популярни пътеводители и е представен по вид, заглавие и рейтинг. Тук ще намерите отговори на въпроси: какво да видите в Кюстендил, къде да отидете и къде са популярни и интересни места в Кюстендил.

Сапарева баня

Сапарева баня е малък град в югозападната част на България, известен със своите горещи минерални извори.

Минералният извор има температурен режим от 103 градуса, което го прави най-горещия в Европа. Освен това Сапарева баня е известна с чистата си планинска вода, както и с гейзера, възникнал през 1957 г. в центъра на града. Гейзерът е символът на града и е изобразен на неговия герб.

Градът има древна история; на негово място е бил разположен византийски град. Тук са оцелели древни църкви: църквата „Свети Никола“ (12 век), църквата „Свети Георги“ (18 век) и църквата „Четиридесет мъченици“ (19 век). Градът е заобиколен от невероятна природа: планините Рила и Кабул, седем езера, гори и атрактивни туристически пътеки.

Музеят „Димитър Пешев“ е посветен на заместник-председателя на българския парламент, който спаси почти цялата еврейска общност в България – 48 хиляди души от смърт. Открит е през 2002 г. и се намира в къщата на Пешев.

Експозицията на музея включва статии, фотографии и документи, разказващи за живота на Пешев и събитията от март 1943 година. Състои се от три части: първата включва материали за живота на Димитър, неговото семейство, учене и кариера; втората обхваща периода на антиеврейската политика в България; третата част представя материали за живота на евреите в Кюстендил през времена на преследване.

Сред експонатите в музея са и лични вещи на Пешев и неговите съмишленици, които не се страхуват да отменят заповедта за изгонване на български евреи в концлагери.

Римска хидропатия

Римската хидропатична институция „Асклепион Пауталия“ в античния град Кюстендил е построена през II-III век и е заемала площ от 3,5 хектара. Римляните наричали Кюстендил „град на баните“, градът бил известен със своите термални и минерални извори. Голям храм на бога на медицината – Асклепион е построен до медицинския комплекс.

Легионери, които се отличиха в битка, бяха изпратени тук за лечение. Император Траян няколко пъти е посещавал хидропата. Стаи с отоплителна система, канали, басейн, архитектурни фрагменти и дизайнерски елементи са оцелели и до днес.

Хидропатичното заведение в Кюстендил е второто по големина сред римските бани в България.

Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”

Изключително добра галерия с максимум естествена светлина и достатъчно пространство за изложените картини. В момента тече частичен ремонт, който обаче не пречи на посетителите да се насладят на непреходното майсторство на Владимир Димитров – Майстора. Има отделени части и за Стоян Венев и Асен Василиев, както и малка галерия с произведения на съвременни автори за продажба. Билетът за вход е само 4 лв и въпреки това, галерията е почти празна откъм посетители.
Заслужава си да се види като едно от емблематичните места в Кюстендил!

Къща-музей Ильо Войвода – построена е около 1870 година и в нея е живял един от бележитите революционери – Ильо Войвода.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org