За спалното бельо – полезно и практично

Спалното бельо изисква не по-малка грижа, отколкото дрехите, обувките и личното ни бельо. Често хората неглижират този факт и е широкоразпространено мнението, че вечер си лягаме голи и чисти и то не се замърсява. Това не отговаря на истината. На всеки се случва да легне в завивките си потен или с някакъв вид козметика, било тя да е върху тялото или косата му. Тя полепва по чаршафите и това е достатъчна предпоставка за развитието на бактерии.

Правилото е спалното бельо да се пере веднъж седмично. Ако времето е топло може дори още по-често. Когато то е ново и току-що закупено, не забравяйте да го изперете преди да го използвате. Прането също трябва да съблюдава някои правила. Бялото спално бельо може да се третира на по-топла вода, докато цветното такова не го позволява. Това е причината двете да не се смесват, а също така е възможно едното да оцвети другото и да го съсипе. Съществуват перилни препарати за бели и цветни дрехи, в това число спално бельо, затова е добре да имаме и двата вида. Недейте да използвате един препарат и за двете, защото е по-лесно или евтино. Все пак е важно чаршафите ви да се запазят за по-дълго време във вид, който е подходящ и приятен за ползване.

Редица научни изследвания доказват, че състоянието на завивките влияе както на настроението, така и на съня ни. Когато спалното бельо е чисто, свежо и спретнато, ние имаме много по-добър сън, събуждаме се бодри и отпочинали. Също така до голяма степен свежите чаршафи рефлектират върху положителните емоции и заряд, с който се събуждаме. Леглото е място за почивка и релаксация след дългия уморителен ден и ние трябва да се погрижим то да бъде не само удобно, но и „облечено” в подходящо бельо. Не забравяйте да перете своите чаршафи редовно, точно както съблюдавате личната си хигиена.

Източник: https://stylezone.bg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)