Xiaomi завзе пазара в Индия и измести Samsung от челните позиции

Смартфоните завземат все по-голяма част от нашето ежедневие. Превърнали са се в най-добри приятели и без тях не можем нито секунда. Мобилните компании се състезават в това, която ще продаде по-голям брой смартфони и коя ще достигне до по-голяма публика.

Индия е една от страните, които определено са център на внимание. С непрекъснато разрастващото се население възможността за продажба е все по-голяма. През последните години лидер на пазара в Индия беше категорично Samsung. Продажбите надвишаваха повече от очакваното. Но през втората половина на изминалата 2017 година Xiaomi взе нещата в свои ръце.

Китайският производител е сравнително нова марка на пазара, но поради доброто качество и ниски цени, се превърна в любима марка на мнозина. Samsung загуби първото място за първи път от шест години насам. Разбира се, това не е никак случайно.

Производителят Xiaomi се стреми да съчетае качество на достъпни цени. Проблемите на повечето смартфони са не в производството, а във високите цени, които ограничават достъпа на хората до тях. Дори да искат да закупят устройство чисто и просто високата цена ще ги спре.

Xiaomi навлезе на индийския пазар преди малко повече от три години. За толкова кратък период от време успя да се справи с гиганта Samsung и да завземе челната, така желана от всички, позиция.

Главните продажби, спомогнали за бързото развитие на китайския производител, са отразени чрез техниката, по която действа. Чрез електронната търговия в няколко индийски платформи и най-вече лидера на всички онлайн магазини Amazon – Xiaomi успя да вдигне продажбите изключително бързо.

Проучването, което представя резултатите за представянето на китайската марка е направено от Counterpoint. Тяхната статистика показва, че Xiaomi владее 25% от индийския пазарен дял за втората половина на изминалата година. Докато Samsung, класиращ се на второ място, изостава с 2% от Xiaomi. Марките като Lenovo, Oppo и Vivo обхващат по около 6% всяка, като този резултат е незначителен в сравнение с останалите.

Въпреки невероятният успех на китайската марка, Samsung взима първото място по продажби за цялата година. Тъй като първата половина от година гиганта владееше положението на пазара безспорно.

В друго проучване се твърди, че китайската марка е продала 8.2 милиона смартфона в Индия, докато японският и конкурент едва 7.3 милиона. Ако можем да разчитаме със сигурност на тези данни, то определено Xiaomi заслужава първото място в класацията.

Според различни специалисти Samsung продължава да губи място от челните позиции, защото не може да намали цената на произвежданите смартфони. Същите параметри, но на много по-ниска цена, предлага китайският производител. Това е и водещата причина, поради която индийското население предпочете новодошлата марка.

Samsung излезе със становище, че резултатите от последните няколко месеца се дължат на проучванията, които провеждат. Според техните думи съвсем скоро отново ще се завърнат на първата позиция и няма да слизат повече от там.

Е, дали това ще се случи, само времето ще покаже. Докато Samsung търси логично обяснение за провала и дава изявления, производителят на мобилни телефони Xiaomi стои в сянка и работи неуморно. Следващите няколко месеца ще бъдат интересни и ще покажат накъде ще се развият нещата и за двете компании.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org