Входните врати – от самото начало до днес!

От дълбока древност до днешни времена, вратата е символ на защита и сигурност. Както човекът еволюира, така и неговите изисквания и потребности към заобикалящия го свят, нарастват. Интересен е фактът, че останки от входни врати са намерени още в Древен Египет, в храма на Цар Соломон. В зависимост от епохата, техническите характеристики на вратите се променят. Още от самото начало, са били изработвани от парчета дърво, които поради сухия климат не са изгнивали. По времето на капитализма и човешкия напредък, изработката на
входни врати се механизира. След Втората Световна, започва масово производство от желязо и олово. Любопитно е, че още на този етап се появяват шпионката, звънеца и уплътненията.

И днес, всяка една от тези входни врати остава пособие за предпазване от нежелани гости – символ на уют, гостоприемство и начин да разкрием себе си и личното си пространство. В наши дни, с напредване на технологиите и човешкото развитие, вратите търпят промяна. Вече се наблюдава напредък в производствените технологии, като има тринадесет класа на взломоустойчивост при блиндираните врати. Така най-сигурната врата в света се приема, че е в Колумбия. Тя е бронирана, пожароустойчива, оборудвана с десет брави, взривозащитена и още куп екстри. Освен, че ни предпазват, входните врати крият в себе си и символика. Прието е да се смята, че отворената врата е символ на начало, а затворената – на пропилян шанс.

Входната врата е продукт от ‘’ първа необходимост ’’, затова в съвремието се предлагат различни варианти и решения. Както класически външни врати, които са изработени от дървесен материал, така и блиндираните, които са много по-достъпни за потребителя, не отстъпват по качество и цена. Интересен е фактът, че различните модели врати в Бургас биват от метал и стомана. Те също са много добро решение, поради здравината на материала. Днес входните врати са обогатили своя обхват, като вече спокойно се предлагат алармени сигнализации, секретни брави и много други допълнения за сигурност.

Поради всичко казано до тук, когато избираме входната си врата, не бива да подценяваме важни детайли и да правим твърде много компромиси. Входната врата трябва да отговаря на нашите критерии за стил, изисканост, функционалност, степен на защита, качество и не на последно място – цена.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Входните врати - от самото начало до днес!, 5.0 out of 5 based on 1 rating