Вицове – как действат на мъжете и жените

Лайфстайл

За разлика от жените, мъжете възприели хумористичните филмчета и вицове по доста различен начин в един експеримент – при силния пол, на мозъка в същата област, никакви изменения отчетени не били при гледане на притежаващите клипчета, които най-голям потенциал елите имали да разсмеят, докато при измислените по-зле такива, показатвъв втората група дори занижени били. Учените гелотолози описаните резултати си обясняват с предположението, че жените са сметнали, че кратките вицове и анимации толкова смешни няма да бъдат, колкото са били представени и като резултат всъщност от приятната им изненада, са  реагирали положително. За разлика от тях обаче, мъжете толкова скептично настроени не са били и на експериментаторите са се доверили, очаквайки разсмени да бъдат и от вицове. Виждайки очакваното от тях, показателите останали нормални, защото какво ще се случи са очаквали – при направените зле клипове, в които едва се е долавял хумористичният елемент, те силно разочаровани са били и активността следователно се е понижила. В тази хипотеза точно се описва действителността и изненадата с вицове основно място заема, която при мъжете не се е появила.

В няколко параграфа ще изясним влиянието на смях и вицове накратко върху различните системи и органи в човешкия организъм и от редица заболявания предпазването им и предотвратяване на бъдещи здравословни проблеми, които в напреднала възраст се проявяват обикновено.

Неврофизиологията показва, че от мозъка частта, за смеха отговорна, при смях, например от вицове породен, се активира, в се отделят резултат на това хормони на щастието – и у човека приятно еуфорично чувство на щастие се поражда.

Безспорно смехът върху сърцето положително влияние оказва – орган, в организма един от най-важните. Учените не са изяснили все още причината на въздействие на вицове и точният начин, но в твърденията си са категорични, че при искрен смях и силен  намалява значително и се зануляват дори показателите на разрушение на ендотела – на специален вид клетки натрупване по вътрешната част на кръвоносните и лимфни съдове, такива, които предпазваща функция имат и зависи от тях предотвратяването на натрупване на холестерол, което обуславя от своя страна по-високото кръвно налягане и в много случаи оттам до сърдечен удар води.

Оцени тази статия