Вентилатор или климатик?

Дом и семейство

Как да си подсигурим добра прохлада в жилището?

Кое от двете устройства бихте предпочели за дома – вентилатор или климатик?

Трябва да признаем, че изборът е малко труден, но все пак… можем да вземем окончателно решение.

Трябва да кажем, че основната функция на е да върти въздуха в стаята, а не да я охлажда. Вентилаторът създава илюзията за това, че изстудява, но той просто раздвижва въздуха. За разлика от него климатикът наистина изстудява, или топли през зимата.Вентилаторът е по-удобен и практичен, може да го преместите по-лесно. Климатикът се слага на стената и както се казва не мърда от там. Просто няма начин да го пренесете някъде.

Нека поговорим и за разходите за двата типа устройства

Каквото и да си говорим, всичко опира до пари.

Относно сумата, която ще заплатите нещата стоят много различно. Вентилаторите са една идея по-евтини, в зависимост от модела, разбира се.

Цените варират от 100 лв стигайки и до 2000лв. А да не говорим за сметката за тока, която ще получите. За лукса, който ще ви даде климатика ще трябва да си платите понякога доста по-голяма сума, от тази на вентилатора.

Например, един вентилатор консумира около 150 вата, докато климатикът достига 2000 вата, което е близо 10 пъти повече.

Таванните вентилатори са едно доста красиво, ретро и евтино допълнение за вашата стая. Ще ви спестят доста от сметка за ток, а пък и изглеждат прекрасно. Климатикът от своя страна ще ви стопли или разхлади качествено, за сметка на цената обаче.

Много често споделяме на читателите, че именно таванният вентилатор е сред предпочитаните устройства за прохлада в развитите страни.

Ако си падате по предавания за обзавеждане, ще се уверите, че във всеки US дом има таванен вентилатор, минимум в спалнята.

Тук, в България нещата вървят в тази насока, но ще си трябва време.

Климатикът е предпочитан в България, тъй като работи дълги години и подсигурява едновремено топлина и прохлада, т.е. решение за цялата година е, докато вентилаторът е само за лятото.

Изборът е ваш. Оставяме на вас решението да изберете едното от двете – вентилаторът или климатикът. И да споделите вашите впечетления.

Обобщение на написаното, касаещо климатик или вентилатор

И двете устройства си имат плюсове и минуси, но можем да обобщим, че не е лишено от логика да имате и двете устройства в жилището си, а да ги ползвате спрямо сезона, например – климатикът – зимата, вентилаторите – лятото.

Желаем Ви успех!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org