В какви случаи се пие антибиотик за зъби

Здраве

Понякога съществуват зъбни състояния, които изискват лечение с правилни лекарствени продукти. Като такива се явяват антибиотиците, известни с факта, че са сред най-ефективните средства за решаването на проблеми, свързани с инфекции на зъбите, лигавиците и меките тъкани. Но в какви случаи се налага приемането на антибиотик за зъби и защо? Специалистите от дентална клиника Medical Dent посочват основните причини, налагащи медикаментозно антибиотично лечение.

1. След изваждане на зъб 

Понякога тази неприятна дентална процедура изисква приемането на медикаментозно лечение. При пациенти, при които процедурата е протекла с усложнения и възстановителния процес налага предприемането на мерки, денталният специалист назначава такива. Много често срещано е предписанието на антибиотици след изваждане на мъдрец.

2.При инфекции и възпалителни процеси

Много често при наличие на гноен джоб или така наречен абсцес, се прилага лечение с антибиотици. Това се дължи поради наличието на бактериална инфекция, чието отстраняване може да се извърши чрез силни препарати. Това състояние се причинява най-често от рани в устната кухина и проникване на патогени, кариеси в напреднал стадий или стоматологични лечебни практики, които са невнимателно и некачествено извършени. 

3. При възпалени венци

В някои случаи при гингивит и пародонтоза денталните специалисти назначават лечение с антибиотици. То обаче трябва да се приема по предписание и да не се самоназначава. За добър ефект дозировката трябва да се спазва коректно. 

Самоинициативното лечение и закупуването на антибиотик, несъгласуван с лекар, е непрепоръчително. Специалистът избира такава група антибиотик, която действа успешно срещу конкретната бактерия, атакуваща възпалените венци. Освен това, той съобразява резистентността към лекарствени продукти, алергични реакции към някоя от съставките и тежестта на възпалението. 

Специалистите на Medical Dent отбелязват, че най-често се предприема лечение с пеницилинови антибиотици, които се предписват за срок от една седмица, като може да се удължи до 10 дни. Дневната дозировка зависи от препарата, милиграмите му и лекарската преценка. Могат да варират от веднъж до 4 пъти дневно. Често се комбинират с пробиотик и употреба на медицинска вода за уста.

Ако не сте имали интервенции като вадене на зъб, но усещате неразположение, подуване на венците, пулсираща болка, чувствителност към топло и студено, е добре да посетите вашия дентален специалист, който да оцени състоянието ви и да предприеме адекватни и навременни мерки.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org