Твърдо биогориво – Kотли на пелети

Много от собствениците на къщи и бизнес сгради използват изкопаеми горива, като петрол, въглища или пропан, за отопление на своите помещения. Тези горива често са скъпи и нестабилни в своето ценообразуване. Освен това представляват заплаха за глобалното изменение на климата. Доказани алтернативи на изкопаемите горива съществуват и са вече в употреба. Дървесните пелети са едни от тях и добиват все по-голяма популярност. Това се дължи най-вече на непрекъснатото повишаване и несигурността в цените на изкопаемите горива.котел на пелети

Дървесните пелети са често срещан вид биомаса. Биомасата е биологичен материал, който може да се използва като гориво, включително трева, царевица, дърво, биогаз, както и други горски и селскостопански отпадъци. Използването на горива от биомаса помага при решаването на екологични въпроси, като борбата с киселинните дъждове и глобалното затопляне. Може би най-голямото предимство на горивата от биомаса е факта, че цената им е средно 25-50 на сто по-ниска от цената на изкопаемите горива.

Статистически над един милион единици вече са в експлоатация из цяла Европа, което показва, че котлите на пелети са доказан начин за отопление на дома. Котлите на пелети разполагат с автоматичен режим на работа и функционират подобно на останалите котли за парно. Тези системи са достатъчно удобни, за да бъдат логична алтернатива на котлите работещи с изкопаеми горива.

Разбира се, съществуват много различия между дървесните пелети и изкопаемите горива. Например пелетите струват около 60% по-малко. Освен това те са устойчиви, възобновяеми и въглеродно неутрални източници на топлина. Почти всеки дом може да бъде оборудван с котел на дървени пелети, било то като самостоятелен източник на топлина, основен източник на топлина свързан с вторичен котел или в някои случаи просто, като допълнителен източник на топлина.

Котли на пeлети – Предимства

  1. Могат да спестят на своите собственици между 40-60% от сегашните им разходи за отопление.
  2. Цената на изкопаемите горива е несигурна и постоянно променяща се, което ги прави лош избор за инвестиция в дългосрочен план.
  3. Семействата използващи централни отоплителни системи, като котли на пелети се радват на по-високо ниво на комфорт.
  4. Според някои специалисти, инвестицията в котел на палети може да осигури възвръщаемост на инвестициите (ROI) по-висока от 49% годишно в продължение на 15 години.
  5. Дървесните пелети са широко достъпни и не отстъпват по нищо на другите горива.
  6. Котлите на пелети са доказана технология, с над един милион успешни инсталации в Европа.
  7. Отоплението на пелети е по-чисто и много по-удобно, отколкото отоплението с дърва за огрев.
  8. Спомагат за запазване на регионалната икономика.

Цените на дървесните пелети не се засягат от световните пазари.

Екологични въздействиябио гориво пелети

Отоплението с въглеродно неутрални горива, като дървесните пелети е устойчиво решение, което не вреди нашата екосистема, за разлика от невъзобновяемите горива като пропан, природен газ, нефт и т.н.

Страните в Европа изпитващи липса на изкопаеми горива са се превърнали в лидери при отоплението с възобновяема енергия. Фирми из цяла Европа разработват все по-удобни и по-комфортни котли на пелети. Една от водещите сред тях е Liepsnele. Котлите Liepsnele са Литовско производство и имат учудващо голяма енергийна ефективност и времетраене на горивния процес. Ако сте заинтересувани в отоплението на твърдо гориво с котли за локално парно можете да посетите сайта на официалния им представител за България – ТермоМакс БГ.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org