Трябва ли да направя проучване на пазара, преди да се обърна към инвеститор?

Бизнес

За да имате успешен бизнес, трябва добре да познавате клиентите си, отрасъла и конкурентите си. Проучването на данните, които стоят зад продуктите или услугите, предлагани на пазара, ще ви помогне да намалите бизнес рисковете; да идентифицирате нови възможности и тенденции, както и да откриете области, в които може да имате проблеми.

Преди да се обърнете към инвеститор, ще трябва да се уверите, че отлично разбирате своя бизнес. Ако не сте извършили никакво проучване на пазара, как ще разберете дали имате добър пазарен дял и конкурентно предимство в рамките на този пазар? Това са две неща, които инвеститорите ще търсят, когато разглеждат вашето предложение или бизнес план.

Ще откраднат ли инвеститорите моята идея?

Въз основа на това, което прочетохте по-горе, вече трябва да имате точна представа за това какво търси един типичен инвеститор. Както можете да видите, “идеите” не са на първо място в списъка. Всъщност, ако планирате да се представите на инвеститор или да предадете бизнес плана си, всъщност няма да можете да скриете идеята си. Ако успеете да заобиколите въпроса какво точно предлагате, едва ли ще получите финансиране.

Естествено, ако имате идея с потенциал за патент, не е необходимо да давате точни подробности, но трябва да изясните какво прави продуктът или офертата. Инвеститорите са заети хора и нямат време да играят игри. Ако ще изисквате от тях да подпишат споразумение за конфиденциалност, преди дори да могат да се запознаят с плана ви, те вероятно ще преминат към някой друг.

Ако все още се притеснявате от кражба, има няколко неща, които можете да направите, за да сведете до минимум риска:

-По възможност се запознайте с инвеститора, от когото се интересувате. Имате ли му доверие? Може би е най-добре да изберете да работите с някого, когото познавате, ако наистина се притеснявате от кражба.

-Изпратете само част от бизнес плана си. Изключете всички патенти, за които сте подали заявления, и нека акцентът да бъде върху вашето резюме.

-Проучете портфолиото на вашия инвеститор. Участват ли те в подобни проекти, които споделят същия пазар/технологии като вас? Ако това е така, може би трябва да помислите дали да не се обърнете към друг инвеститор.

-Включете известие за конфиденциалност на корицата на вашия бизнес план (не изисквайте да подпишат споразумение, преди да получат плана).

И не забравяйте:

“Добрите идеи са често срещани – необичайни са хората, които работят достатъчно усърдно, за да ги осъществят.”

– Ашли Брилянт

Източник: http://cybertropix.com/

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org