Три китайски провинции търсят дивиденти от Олимпиадата в Пекин

Релакс

Въпреки ситуацията с Ковид и бойкота на някои нации, вече за всички е ясно, че Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година в крайна сметка ще се проведат. Знаем и че зимната олимпиада ще протече от петък, 4 февруари до неделя, 20 февруари, и то само шест месеца след игрите в Токио. Състезанието обаче реално започва с кърлинг в сряда, 2 февруари, два дни преди церемонията по откриването.

Къде обаче ще се проведе Зимната олимпиада през 2022 година и кои провинции ще извлекат дивиденти от събитието?

Планирано е това да стане в Китай в рамките на три основни зони – Пекин, Янцин и Джанджиаку.

Ледените спортове ще протекат в центъра на Пекин, където ще има и  четири снежни събития (сноуборд big air и свободен стил на ски big air, мъже и жени). Церемонията по откриването и закриването също ще се проведат в Пекин. Янцин  ще бъде домакин на алпийските ски, бобслея, ски скоковете и сане, а и домът на селото на олимпийските атлети. Джангджиаку ще приеме по-голямата част от ски и сноуборд събития, включително свободен стил, крос-кънтри, ски скокове, скандинавска комбинация и биатлон.

Зона Янцин

Олимпийското селище Янцин е отдалечено на 75 км. от Пекин. То се води за предградие на  столицата. Изобилства с карстови извори, с атрактивни паркове и с курорти за зимни спортове. Тук може да се види и сектор от Голямата велика китайска стена.

Тук е изграден Националният център за спускания с шейни. Националният център разполага с 2000 основни места и още 8000 за правостоящи. Този комплекс е издигнат конкретно за Зимната олимпиада. Щом Игрите отминат, ще бъде използван за международните прояви, на които домакин е Китай, а също и за подготовката на националния отбор.

Националният алпийски център се намира в района Сяохайтуо. Той има седем съоръжения за зимни спортове, а общият му капацитет е от 5000 основни места и още 3500 за правостоящи. След финала на Олимпиадата, съоръжението ще се ползва за международните прояви по зимни спортове в Китай, както и за тренировъчен център на националния отбор на страната.

Селището Янцин е замислено да приеме 1430 олимпийци и екипите им през цялото протичане на Олимпиадата и на Параолимпиадата, която ще се проведе след нея.

Зона Пекин

Пет ледени събития ще се проведат в Olympic Green, Capital Indoor Stadium и Beijing Wukesong Sports Center, които бяха едни от базовите дестинации на Лятната олимпиада Пекин 2018. Събитията по сноуборд и ски свободен стил Big Air ще се проведат в бивша индустриална зона в района Shijingshan. Олимпийското селище тук е разположено стратегически в южната част на Olympic Green в съседната зона на Националния олимпийски спортен център. Събития ще има и на Пекинския национален стадион, където ще бъдат церемониите по откриването, награждаването и закриването, в Пекинския национален център по водни спортове – кърлинг и Пекинския национален закрит стадион – хокей на лед. В National Speed Skating Oval ще има скоростно пързаляне, в Столичния закрит стадион – фигурно пързаляне и шорттрек, в Спортен център Wukesong – хокей на лед, а в Big Air Shougang – сноуборд и ски свободен стил.

Зона Джангджиаку

Останалите състезания със ски ще протекат в Джангджиаку, който е на 220 км. Разстояние от Пекин. Този популярен ски курорт реализира повече от  237,77 милиона долара от туристически дейности през зимния сезон в края на 2015 година и началото на 2016 година, което е с 31,6 на сто повече от предния. В началото на  2016 година стана ясно, че през Чонгли са минали над 2,185 милиона посетители, а това е с 30 на сто увеличение в сравнение с предния сезон. През сезона курортът домакинства на общо тридесет и шест състезания и прояви, сред които известната Купа на Далечния изток и престижния Международен детски ски фестивал. Там са издигнати и двадесет и три ски лагера с капацитет от 3800 души. Тук олимпийците ще се състезават в Националния център по ски скокове – ски скокове, северна комбинация, Националния център по биатлон – биатлон, Genting Snow Park – сноуборд. Изяви ще има и в Националния център по крос-кънтри – северна комбинация и крос 10 000 метра.

Очакванията са организацията да е на ниво и да си оспорва първенството в това отношение с традиционния турнир Aустралиън оупън, който също привлича куп звезди, но в областта на тениса. Трите основни зони на зимната олимпиада са обезпечени и с бърз и сигурен транспорт, скоростни влакове и огромен екип по поддръжката и обслужването.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org