Топломери с дистанционно отчитане

Бизнес

Топломери с дистанционно отчитане – как точно работят?

Как работи топломерът?

Топломерът измерва количеството консумирана енергия във Wh. Състои се от устройство за измерване на потока, поне два температурни сензора и калкулатор. Устройството за измерване на потока, често се монтира в тръбата и измерва скоростта на потока на водата през измервателния уред, като се използва механична, ултразвукова или друга измервателна технология. Двата температурни сензора или термодвойки се монтират в подаващата линия и връщащата линия, като измерват температурата на всяка линия. След това калкулаторът или интеграторът изчислява разликата в температурата между двете линии, умножена по скоростите на потока и предварително програмирана стойност на коефициента за определен период от време, за да осигури отчитане на енергията. Този калкулатор обикновено има цифров дисплей, който след това ще покаже това отчитане на енергията в kWh.

Монтиране на топломер

Важно е топломерите да бъдат монтирани според изискванията на производителя, като се проверява минималната права дължина на тръбата, необходима преди тръбата за потока, за да се избегнат грешни показания на потока. Температурните сонди трябва да бъдат инсталирани, за да измерват правилно всички линии на потока и връщането, както и да бъдат на стандартизирано място, като например и двете в джоб или и двете в директен сензорен адаптер.

Топломери с дистанционно отчитане

Съвременните технологии позволяват дистанционно управление на топлофикационната мрежа. Системата е съвместима с повечето налични на пазара видове топломери и водомери и позволява автоматично таксуване както на частни, така и на търговски клиенти.

Ползите ще се усетят при повишена ефективност, откриване на прекъсвания, известяване за фалшифициране и намалени разходи за труд в резултат на автоматизирани четения в сравнение с ръчни методи за събиране на данни.

 • Спестете време и оптимизирайте операциите си

Дистанционното, автоматично отчитане на топломерите ще Ви спести време, прекарано в ръчно отчитане и събирането на данни и ще избегне възможни грешки. Това е удобно и безопасно решение както за топлофикационната компания, така и за крайните клиентите.

 • Ползи от дистанционното отчитане на топломера за крайните потребители

Системата за дистанционно отчитане на топломери дава възможност за ежедневно дистанционно и автоматично отчитане на произволен уред с точност до ден и час, както и необслужвана фактура. Това е удобно и безопасно бизнес решение, както за топлоразпределителни фирми, така и за индивидуални клиенти.

 • Бизнес ползи от дистанционно отчитане на топломерите

Системата позволява ежедневно дистанционно и автоматично отчитане на всякакви топломери и водомери с точност до ден и час. Това е удобно и безопасно бизнес решение, позволяващо оптимизиране работата на топлофикационната станция.

Предимствата на дистанционното отчитане на топломерите:

 • текущо наблюдение на мрежата
 • дистанционно и автоматично отчитане
 • възможно електронно обслужване на клиенти
 • ограничение на повреда в мрежата
 • откриване на опити за намеса в измервателния уред
 • сътрудничество с топломери и водомери на водещи производители
 • възможност за стационарно или мобилно отчитане
 • проста интеграция със системата за таксуване
Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org