Типове каси за входни врати

Повечето сгради са със специфични индивидуални строителни отвори, което налага поставянето на определен тип входна врата, комбинирана с определена каса.

Основните параметри, с които трябва да се съобразяват размерите на стандартните входни врати са: височината, ширината и дебелината на зида, върху който ще поставим новата каса.

Съвременното строителство и фантазията, която проявяваме при изграждането на входното пространство на жилището могат да ни затруднят при избора на каси, поради нестандартен по форма и размер строителен отвор или зид.

Като неделима част от вратата и за да може тя да бъде поставена навсякъде, където е необходима имаме няколко варианта на касата:

  • „Щок” каса – незаменим помощник при пространства, които не позволяват поставянето на первази с цел „обличане” на зид, т.е. строителният отвор от едната страна на жилището е като в „тунел”. В този случай, добър избор са изцяло металните блиндирани врати. При тях первазите са само от външната страна и касата е фиксирана – 10 см. За тези модели врати е възможен и „обратен” монтаж – използва се, когато искаме да виждаме первазите на вратата вътре в жилището или за тях няма място отвън. Често моделите с такава каса се използват, когато имаме стара врата и ще ползваме новата като втора. Ако вратата с фиксирана каса се постави на по–голям зид от 10 см, останалата част от него се измазва или се покрива с допълнителни компоненти, като первази, лайсни, уширителни планки и др.
  • Регулируема каса – покрива целия зид и от двете страни има первази. Тя е регулируема и е в няколко диапазона – от 15 см до 21 см, 34 см или 50 см. Първият размер е с най-голяма честота на използване за панелните жилища, втория за останалите типове апартаменти и къщи, а третият е основно за къщи с по-дебели зидове.

До голяма степен изборът на входната врата зависи от пространството, с което разполагаме за монтаж на касата.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)