Съвети за сигурно пазаруване онлайн

Пазаруването в онлайн магазините става все по-популярно, за което несъмнено допринасят развитието на технологиите, липсата на време и удобството на потребителите, а през последните две години и пандемията от COVID-19 и последствията от нея.

Вече купуваме онлайн почти всичко – почистващи препарати, козметика, дрехи, мебели, всякакъв вид домакински уреди и дори лекарства и храни. Покупката може да бъде финансирана по различни начини – с дебитна или кредитна карта, с банков превод и дори с онлайн кредит.

Данните от скорошно проучване на Евростат показват, че над една четвърт от интернет потребителите в България пазаруват онлайн, като тенденцията е броят им непрекъснато да се увеличава. Не може да се отрече, че за да задоволят нуждите на клиентите, онлайн търговците в сътрудничество с финансовите институции значително подобриха комфорта и безопасността при пазаруване. Въпреки това често можем да чуем за случаи на кражба на пари, чрез източване на разплащателни карти.

Как да се предпазим от измами и на какво да обърнем внимание, когато пазаруваме онлайн?

Предоставяме няколко лесни съвета за по-сигурно и надеждно онлайн пазаруване, с които можете да бъдете по-спокойни за сигурността си.

Когато търсите продукт, който ви интересува, може да попаднете, както на добре познати, така и на непознати магазини, които го предлагат. Ако даден електронен магазин ви хареса и сте решили да направите покупка от него е добре да проверите първо надеждността му. Може да направите това по няколко начина:

  • Внимателно проверявайте информацията за търговеца, от който пазарувате за първи

път, потърсете мнения за него от други потребители;

  •  Проверете дали на сайта на магазина ще намерите пълна и изчерпателна информация за продавача, включително адрес и телефони за връзка. Задължително проверете за наличието на тези данни, особено когато планирате покупка на стоки за значителна сума;
  • Използвайте проверен и надежден сайт, когато купувате скъпи продукти и не пропускайте да се информирате за предлаганото гаранционно обслужване. Не забравяйте, че имате право да върнете закупен продукт в 14 дневен срок.
  • Запознайте се с Общите условия на сайта, за да избегнете недоразумения в случай на необходимост от връщане на покупки или евентуални рекламации;
  • Внимателно прочетете описанието на продуктите и проверете предоставените размери, обърнете внимание на качеството на снимките;
  • Внимавайте какви лични данни предоставяте и как те ще бъдат съхранявани и обработвани. Не забравяйте, че не е необходимо да давате съгласие за всичко, например да се абонирате за бюлетина.

На какво трябва да обърнете специално внимание при извършване на плащания, докато пазарувате онлайн?

Когато извършвате плащания в онлайн магазин, трябва да обърнете специално внимание на основните принципи за сигурност, които включват:

  • SSL сертификат за криптиране на страница – той потвърждава, че посещението на уебсайта на даден магазин е безопасно и предаването на данни през него е напълно поверително. За да сте сигурни, че преносът на данни е защитен е важно адресът на уебсайта да започва със символ на затворен катинар и съкращението https, а не http. В противен случай рискът данните, които предоставяте да достигнат до недоброжелателни трети лица е голям.
  • при получаване на линк от продавача или куриерската фирма, проверете дали посоченият в него адрес е идентичен с адреса на магазина, от който сте направили покупките си. Понякога интернет измамниците изпращат имейли със специални линкове, които препращат към фиктивен уебсайт, за да получат данни ви.

Минималното внимание при онлайн пазаруването и следването на тези съвети би ви гарантирало в голяма степен, че всичко ще протече значително по-бързо, гладко и безопасно.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org