Съвети за покупка на качествени интериорни врати


Интериорните врати са най-забележимата и използвана част от цялото обзавеждане в дома, затова е важно да бъдат подбрани правилно. Те имат възможността да добавят стил и характер на цялостната визия на всяко помещение. В днешно време вече се изработват такива от различни материали, предлагат се в много различни стилове и конфигурации.

Има няколко типа врати, различаващи се по начина, по който функционират:

  • Врата на панти или така наречената окачена врата. Тя може да бъде лява или дясна, отваряща се навън или навътре.
  • Плъзгащи интериорни врати. Те могат да бъдат еднокрили или двукрили, предпочитат се за тесни помещения, където няма място за нормално отваряне. Придават стил и пространство. Могат да бъдат използвани едновременно за врата, а от другата страна за огледало.
  • Сгъваеми врати. Те съчетават действията на плъзгащите и окачените врати. Използват се за тесни помещения, където няма възможност за плъзгане по стената.

 

Материалът, от който са изработени вътрешните врати, може да бъде различен, според нуждите и възможностите. Предлагат се стъклени, алуминиеви, ПВЦ и дървени, като най-предпочитани остават тези от дървесен материал. Могат да се срещнат с различни повърхностни покрития. Най-предпочитаният и достъпен вариант за врати е от МДФ или ПВЦ, като покритието им може да бъде боядисано, лакирано или с покритие, което се предлага в различни варианти и цветове. Вратите с ПВЦ покритие са сравнително добър и търсен вариант, понеже са на достъпна цена. Има голям избор от цветови гами. Предлагат се със стъкло или само с фрезовка, според нуждите и предпочитанията на клиента.

 

Декорът и цветът на вратите е добре да бъдат в синхрон с пода, за да си подхождат с обкръжаващия интериор. Много често ги съчетаваме с прозорците, което не че не е правилно, но те са далеч от вратите и често са скрити зад пердета и щори, затова подът е главният ориентир при избора на вътрешните врати.

 

Оцени тази статия