Съвети от майстори за майстори

Шпакловането е заема основна част от ремонта в дома. Чрез него стените стават гладки и геометрично прави.Ако сте решили да обновявате жилището си и искате да го направите сами, ние ще ви разясним накратко какво е важно за шпакловката.

Шпакловките могат да бъдат сухи смеси или готови за употреба вещества, подобни на паста. Вие сами трябва да изберете най-добрия вариант за Вашия дом.

Два са основните видове шпакловка – варова и гипсова. Варовата се нанася сравнително лесно, а нейната гладкостта е напълно достатъчна по отношение на стените. За целта се използва гасена вар, която е добре отлежала. Условието е да бъде гъста и мазна, без много примеси. Варта трябва да се слага на върха на мистрия или шпакла и да се поставя върху метална маламашка(пердашка). След това с кръгови движения варта се втрива в мазилката. Задължително е пластът да бъде много тънък, така че да не става наслояване на вар, а само да се запълват всички пори между песъчинките. След като се измаже площ от 1 кв. метър, шпакловката се доизглажда , без да се слага повече вар. Изчаква се от 5 до 8 часа максимум. Последните години този вид шпакловка е слабо застъпена в ремонта на дома.

При гипсовата шпакловка могат да се запълват и по-големи неравности и площи по мазилката. Тя е най-подходяща за тавани. При тях и най-малки драскотини и дефекти си личат под боята. Гипсовият разтвор се нанася на метална шпакла, но тук пластът трябва да е по-дебел. Ръката минава по-полегато по повърхността и натискът е по-малък. Добрият резултат зависи от качеството на гипсовия разтвор. Той трябва да се втвърдява бавно и същевременно да се получава здраво покритие. Това се получава най-добре като във водата се добави лепило за тапети или лепило Ц-200. Ако мазилката, която ще се шпаклова, е изсъхнала, преди да се започне работа, трябва да се навлажни добре.

Източник: Армормат

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Съвети от майстори за майстори, 5.0 out of 5 based on 1 rating