Стоманени конструкции при земетресение

Експерти от Topmaistor.com с ценна информация..

Стоманени конструкции при земетресение

Метална сграда в строеж. Устойчива на бедствия.Стоманата е много здрав и гъвкав материал. Това прави зданията, чиято основна конструкция е направена от този материал много устойчиви на природни бедствия. Гъвкавостта на метала му позволява да поеме силните удари на природата с малки промени във формата, но да запази целостта си. Това важи особено силно при земетресенията, защото вибрациите и разместванията са директно свързани с основата на сградата.

Стоманени сгради в сеизмичните зони

Металните конструкции са просто задължителни за силните сеизмични райони. Ако не всяка къща, то поне обществените сгради трябва да направени от стоманени скелети. Не са случайни кадрите, които гледате по телевизията, когато има земетресение и населението е временно подслонено в спортни салони или спортни зали. Почти всички спортни здания са направени с помощта на конструкции от стомана и няма да се повредят от почти никое бедствие.

Това от своя страна обаче задължава строителите на тези толкова важни постройки да не допускат никакви грешки. Строителния бизнес, зает с производството и монтажа на тези конструкции, разбира се се радва на положението, което е един своеобразен монопол за тях. В тези зони металното строителство се конкурира само с друго метално строителство. Практиката показва, че прецизната стоманена конструкция е много по-устойчиви от сградите направени от тухли и бетон и от дървените. Тази даденост на метала мотивира архитектите още повече да подобряват сигурността на проектите си и да използват материала по все по-ефективни начини. Може да се каже, че просто този тип сгради сякаш се появяват, за да може строителството да се справи с проблеми като природните бедствия и пренаселването. Тук конвенционалните сгради достигат своя максимум и за безсилни да помогнат за развитието на градската среда и заселването на земетръсните региони.

Не всяка метална сграда може да устои на бедствието

Нека обаче не ви въвличам в неправдоподобен идеализъм, който в определи стечения на обстоятелствата дори може да ви навреди. Истината е, че не всички здания конструирани от метал могат да понасят добре всички видове земетресения. Способността им да се справят с природното бедствие във всевъзможните му мащаби е ограничено от ограничената им еластичност. Поддържането на високо ниво на еластичност на металните конструкции е основната грижа на строителните екипи, работещи в опасните зони. Дори и да имаме много добър материал с подходящо висока еластичност, това все още не гарантира безопасността. Сглобяването на металните елементи трябва да се направи по подходящия начин. Нужни са методи, постигащи висока здрави и наред с това висока еластичност. Работата е доста сложна и се оставя единствено в ръцете на специалистите. И все пак можем да се радваме на едно успокоение, което идва от факта, че фабрично изработените метални халета ползват един и същ, добре изпробван, архитектурен модел. Сградите продавани в пакети с елементи направо от фабриката се монтират като се използват предварително планирани места за скачващите болтове, предварително планирани форми на повърхностите, които ще се скачат и всичко останало. Допълнителна сигурност от този тип е полезна за всеки, който иска да излезе жив и здрав навън, след като земята се е клатила пет минути.

Остатъчни ефекти

След тези пет минути вие сте много по спокойни, но това не е съвсем оправдано. Силните земетресения оставят след себе си значително количество остатъчни ефекти, които правят сградите опасни още известно време. Не е препоръчително да се връщате веднага в зданието, което се е клатело преди няколко часа преди да мине комисия за оглед и прецени, че жилището не е пострадало много и може отново да се обитава. По отношение на справяне с остатъчните негативни фактори след земетресение металните сгради отново превъзхождат своите конвенционални конкуренти. Докато при бетона и тухлите една цепнатина в стената може да значи, че ще са нужни значителни усилия за укрепване, то при стоманата този вид проблеми изобщо не са на дневен ред. Метала не е в опасност от разпадане под напора на тежестта, което не рядко се случва със зле построените традиционни сгради. Един от най-ефикасните стоманени продукти, които значително редуцират тези вторични ефекти е именно арматурата. Арматурните железа, добре сплетени в бетонните основи и колони, задържат откъсналите се стени или тавани и не им позволяват да паднат свободно.

Стоманена арматура

Стоманената арматура има висока еластичност, която позволява да се поемат огромните сили на мощните земетресения и цялостната структура остава здрава. Арматурата се сгъва и издължава, като абсорбира разместванията на бетона и го задържа на едно място в една цялост. Ето защо трябва много да внимавате, когато правите своя дом или друга сграда. Арматурните железа трябва да са много добре сплетени в обща плетка и да покриват всички колони, тавани и подове. При изцяло металните сгради силните земетресения дори не успяват всеки път да разбутат сандвич панелите. Конструкцията се извива и усуква без да позволи разрушителните ефекти да преминат по покритието на покрива или това на стените.

Освен използването на подходящите материали като арматура или други метални елементи, е нужно да се обърне и голямо внимание на методите на свързване и цялостно изграждане. Не само материала е от значение, но и технологията на строителство и монтаж. Ако искате да построите метална сграда за вашите нужди, ползвайте поне двама архитекти и двама главни монтажници. При пропуск от невнимание на единия специалист, другия ще бъде там, за да поправи щетата.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)