SSD или HDD – какъв диск да изберем?

Интернет

При закупуване на нов компютър или лаптоп, както и надграждане на съществуваща система, може да възникне въпросът – кое устройство за съхранение да се използва, SSD или HDD? Първият вариант ще бъде по-скъп от втория, но дали е най-добрият е въпросът на тези, които са изправени пред този избор.
Кое е по-добро, SSD или HDD?
SSD има няколко положителни характеристики, които го правят толкова популярен:

Относителна устойчивост на удар;
Скорост на зареждане на операционна система и приложение;
Скорост на трансфер на данни;
Липса на шум по време на работа;
Леко тегло и размер.
Факт е, че HDD е корпус и метални пластини с четящи елементи, разположени в него. При удар се получава деформация на вътрешната част на конструкцията, която може да доведе до появата на лоши сектори и допълнителна загуба на данни.

SSD и HDD се различават по принципа на вътрешната структура. Първият е USB флаш устройство с голям обем и големи размери. Скоростта на трансфер на данни от този тип устройства е 3-4 пъти по-висока, а операционната система Windows се зарежда средно за 10 секунди, докато на твърдия диск до 2 минути.

Разликата между SSD и HDD в тегло също се дължи на структурата на устройството. Ако средно твърдотелно устройство тежи 30 грама или повече, тогава HDD със същия форм-фактор е поне 3 пъти по-голям. В същото време твърдите дискове за стационарни компютри имат различен формат, отколкото за лаптопите, те са много по-големи както по тегло, така и по размер.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org