Резервни части за компресори: конструкции, параметри и какво да се вземе предвид при избор

компресори Авто-мото

Навременната поддръжка на цялото оборудване е предпоставка за перфектна и дълготрайна работа. Това се отнася за всички видове компресори. В някои случаи не е възможно да се възстанови техническата функционалност на компресора без използването на резервни части. За да ви помогнем да намерите подходящите части за ремонт на този тип компресори, ето някои основни моменти.

Кратка информация за технологията, нейното предназначение и видове

Уредът, наречен “компресор”, е предназначен за подаване на сгъстени въздушни маси или други вещества в газообразно състояние. Използва се основно в промишлеността за различни цели, но също и в медицината или дори у дома.

Съществуват доста разновидности на тези машини, но всички те се различават по естеството на своето действие.

Динамично действие

На устата на всеки експерт, а дори и на непрофесионалистите, са само няколко вида компресори. Буталните компресори са устройства, които се използват успешно от повече от сто години за компресиране на въздух. За разлика от буталните компресори, мембранните компресори се считат за сравнително ново оборудване, но са конструктивно подобни.

Още по-нови са спиралните компресори, които се основават на двойка спирали – едната неподвижна, а другата в движение. Това техническо нововъведение се използва при производството на хладилно оборудване. Но масово разпространеният вид компресори са винтовите, тъй като имат надеждна и доста проста конструкция.

Параметри на избора

Експертите посочват, че най-предпочитаното решение за ремонт са оригиналните части, които са произведени от самия производител. Тези части са качествени заместители на счупените, но са доста скъпи. Ако искате да купите точно такава резервна част, вземете предвид всички нюанси – посочете марката на устройството, маркировката върху частта, годината на производство и други подробности.

В редица случаи трябва да помислите за ремонт на компресора. Например, устройството не се стартира, по време на работа се открива прегряване или не достига необходимия капацитет. Заслужава да се отбележи също така, че разпадането на системата се изразява в увеличаване на потреблението на консумативи. Експертите отбелязват също така повишаване на шума и вибрациите по време на работа на оборудването.

Съвети за избор на резервни части

Ремонтът на компресорни агрегати трябва да се възлага само на опитни специалисти. Майсторът е този, който може да избере правилните части, като вземе предвид всички специални характеристики на машината. Има обаче няколко параметъра, които ще помогнат дори на непрофесионалистите да купят всичко необходимо за ремонта:

Видът на компресорното оборудване – това до голяма степен определя вида на резервните части. Преди да закупите правилната част, трябва да вземете предвид модела на компресора, маркировката върху самата част и кой е производителят;

Качеството на резервната част, тъй като можете да закупите нова оригинална или втора употреба. В гамата от такива продукти има и аналози – части, които имат подобен дизайн, но са произведени от друг производител;

Цената е доста сериозен аргумент. Все пак е добре да се отбележи, че не е препоръчително да се купуват части с ниска цена, защото това може да означава лошо качество.

Друг полезен съвет е да купувате резервни части за ремонт на компресори от доверен търговец. Ако трябва да закупите качествени части, за да възстановите работата на оборудването си, струва си да прецените предложенията в нашия онлайн магазин. А нашите мениджъри ще ви помогнат да направите правилния избор на резервни части.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org