Регистрация на фрима – какво трябва да знаем?

Регистрацията на нова компания не е никак лесно начинание. Особено, ако се касае за стартиращ бизнес, за сбъдването на мечтата Ви, например.

Процесът по регистрация на фирма, по същество, не е толкова тромав, т.е. сравнително лесен е, но трябва да се посъветвате с опитен счетоводител, тъй като той може да подготви правилно документите и да поеме Вашето счетоводно обслужване.

Важните моменти, които трябва да знаете, при регистрация на фирма са:

  1. Името на фирмата. То трябва да звучи добре и на Български език, и на Английски. Внимателно го обмислете. В това число, освен името, помислете и за типа дружество, дали да е ЕООД, или пък ООД, ЕТ, СД, АД, ДЗЗД… В интернет има доста подбробности за всеки тип дружество, както и какво представлява всяко едно от тях, но и опитен счетоводител ясно ще Ви насочи.
  2. Проверката за запазване на име – ако сте харесали заето име, то ще трябва да потърсите друго решение. Затова, ако името е хубаво, побързайте и попълнете в електронната система, дали името Ви е заето от друга компания.
  3. Набирателната сметка е изключително важна, без нея не може. Ще трябва да я откриете, ако регистрирате ООД или ЕООД. Подберете най-добрата банка, с най-добрите условия. И тук няма как да не споменем, че опитните счетоводители знаят подробности за банките и техните такси, и само при избор на най-изгодната банка, можете да спестите стотици левове годишно, само от такси.
  4. Препоръчваме да действате с електронен подпис и да заобиколите тромавите процедури на електронен носител. 
  5. Документите се подават в Агенцията по вписванията и след около 3 работни дни излиза със становище, дали компанията е вписана, или не.
  6. След като фирмата Ви бъде готова, регистрирана, е време да си изготвите печат. Днешно време, в 2019 година е спорно, дали печатът е задължителен, но ние Ви съветваме да си изготвите такъв и да го ползвате, за да е автентично всичко! 

Естествено, има и други особености, но по-горе са представени някои от основните.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Регистрация на фрима - какво трябва да знаем?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings