Разлика между ресторант и таверна

Маркетинг

В Гърция има много видове заведения за хранене, но нито едно от тях не е толкова емблематично, колкото гръцката таверната. Когато хората посещават Гърция за първи път, те често използват думите “таверна” и “ресторант”, сякаш те вървят ръка за ръка и става дума за едно и също. Въпреки това, ако мислим за таверната като за “традиционен гръцки ресторант“, това не е всичко. Истината е, че гърците правят разлика между ресторант (estiatorio) и таверна. Ето повече информация за това какво всъщност представлява таверната в Гърция:

Разлика между ресторант и таверна

Докато ресторантите обикновено имат богато меню и обикновено работят дълго време, таверните често имат ограничено количество храни и обикновено сервират това, което имат на разположение. На ресторантите също се гледа повече като на дневни заведения, но много от тях са отворени през целия ден и до късно вечер. Таверните се посещават предимно вечер и често включват забавления, танци и алкохолни напитки, като например местно вино и много узо. Докато ресторантът е просто място, където се яде, таверната предлага не само храна, но и добро прекарване на времето.

Храна, която се сервира в една таверна

В зависимост от това къде се намирате в Гърция, в таверните могат да се предлагат различни видове храни. Те също така имат ограничени менюта и сервират това, което имат на разположение. Например в районите, които са край морето, може да са специализирани в морските дарове. В този случай те обикновено се наричат Psaro Tavernas или Fish Tavernas.

Храните, които обикновено се сервират в таверните, включват меса на скара – пържоли, шишчета (сувлаки), риби на скара; прости ястия с морски дарове (ориз с морски дарове и други) и различни мезета, като пълнени лозови листа (долмадес), гръцки сирена като фета твърдо сирене, както и сосове и пасти за мазане като тарамосалата, която се приготвя от рибни яйца и дзадзики. Има и повече от достатъчно хляб и вода – комплимент от заведението!

Когато сте в традиционна таверна, няма да откриете меню, от което да си избирате и поръчвате. Хората, които работят там, ще ви кажат каква храна има в този ден и вие можете да изберете дали да я поръчате или не. Ако обаче решите да я изядете, ще се насладите на една от най-пресните и вкусни храни в Гърция!

Пазете се от туристическите таверни

Таверните, които се намират в силно посещавани от туристи райони, може изобщо да не се считат за таверни! Често това са най-обикновени ресторанти, които са обозначени като гръцка таверна, за да могат посетителите да се почувстват в автентична среда. В повечето случаи те може би са започнали като традиционни гръцки таверни, но след това са се разраснали и, когато все повече хора са започнали да ги посещават са нагодили менюто според “търсенето на туристите”. Ако искате да изпитате истинско автентично преживяване в таверна, може да се наложи да се отклоните малко от пътя си и определено трябва да попитате местните жители къде се намират най-добрите и най-автентични таверни.

На таверните обикновено се гледа като на местни заведения. В кварталите на градовете, по-големите градове и селата в цяла Гърция обикновено има поне една таверна. На много места те са средище на дейност и когато вечеряте там, може да откриете, че често се случват неочаквани неща – например спонтанни традиционни танци или импровизирани музикални изпълнения, организирани от местните жители. В таверните можете да намерите почти всяка гръцка рецепта.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org