Първи уроци по каране на тротинетка – как да се справим

За всеки родител е радост да гледа детето си как се учи да кара колело или тротинетка, но преживяването изисква и сериозна подготовка

Когато днешните родители бяха деца, тротинетки нямаше, но пък всички сме минали през вълненията на първите уроци по каране на колело. Днес възможностите за децата са неограничени – те могат да избират различни возила, според възрастта и предпочитанията си.

Малко след като проходят повечето от тях показват интерес към този вид превозни средства и бързо се ориентират, предусещайки, че им предстоят радостни моменти с тях. И това наистина е така, само че изисква и сериозна подготовка.

Избор на модел

Ако мъничето вече е на около 2 години, тротинетката за него е с три колела, за препоръчване две отпред и едно отзад. Този модел е стабилен, има по-обемни гуми и достатъчно широка платформа. Скоростта, която може да развие, не е толкова висока, което си е стабилен фактор за безопасност.

Следващата категория е във възрастта от 4-5 години, когато може да пристъпите към тротинетките с две колела. Ако детето няма вече натрупан опит, трябва да сте по-внимателни при първите уроци със скутера.

Подходяща нагласа

Не правете грешката да тласкате настойчиво детето да се качи и да опитва, ако то не се чувства готово да го направи. Нека да изучи новата си играчка спокойно, като използвате това време да му обясните подробно как функционира тя.

Демонстрирайте му как може да я управлява с тротинетка за възрастни или с помощта на по-голямо дете, което може да се качи на малката. Вторият вариант ще спечели бързо точки пред момченцето или момиченцето ви, защото те винаги се впечатляват от действията на по-големите от тях деца.   

Голямата крачка

Когато вече детето е склонно да започне с уроците, изберете терен, който е близо до средата ви. Това може да е дворът в къщата или дори коридорът в жилището ви. Уверете се, че височината на тротинетката е правилно настроена, в противен случай направете нужните корекции.

След като малкият състезател е видимо готов да излезете навън заедно, търсете равни повърхности, продължавайки да го насочвате към усвояването на необходимите движения. Фокусирайте се върху позицията на тялото, как да не губи равновесие и непременно му повтаряйте, че винаги може да спре тротинетката, за да овладее всяка рискова ситуация.

Скоро то ще може самостоятелно да се движи в права линия, а на вас ви предстои да тичате бодро след него, защото трудно ще се конкурирате с ентусиазма му. Е, началото на приключението е сложено, а тези споделени емоции ще се превърнат в незабравим спомен за всички.

Голям избор на тротинетки от Гуга за деца.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Първи уроци по каране на тротинетка – как да се справим, 5.0 out of 5 based on 2 ratings