Проектиране на функционална баня

Дом и семейство

Проектирането на банята е важен етап, за да може да изградите функционана, удобна и комфортна такава, когато настъпи времето за самото обзавеждане.

Екипът на Топ БГ орг Ви представя няколко ценни съвета за това, как точно да проектирате модерна баня


Кой не харесва удобната и многофункционална баня? Със съвременните принципи на дизайна можете да изградите зашеметяваща баня, която излъчва чистота от самата си основа! Ето защо толкова много хора – собственици на жилища, както и професионалисти в сферата на обзавеждането – избират тази естетика за бани, независимо от стила на имота. Тъй като пространството е присъщо разделено и затворено, не е нужно да се притеснявате, че ще се сблъска с останалата част от къщата. Вие сте свободни да създадете светилището, което искате, така че ето как да изградите модерната баня на мечтите си!


По-светлите цветове за баня са предпочитани

Тъмната баня създава подтиснатост, затова по-добре заложете на светлите цветове. Обичайно е да виждате бяло всичко – подови настилки, боя, плочки, санитарен фаянс – с полиран хром или никел тела. Този външен вид е толкова популярен, защото предлага атмосфера, както смела, така и изчистена, а дори може да увеличи визуално пространството. Отвореността е един от най-важните принципи на съвременния дизайн, така че не искате нещо да се чувства твърде близо, ако можете да му помогнете. Преместването на стаята в бели и отразяващи повърхности помага да се създаде просторно усещане, но не се страхувайте да я смесите, ако имате нужда от баланс. Помислете за по-тъмен под, така че банята да придобие стилен вид. Също така ползвайте по-тъмна фугираща смес за подобряване на линиите между плочки или тъмно матово фиксиране, за да изскочи на светлия фон. Не можете да сбъркате с палитрата на сивите цветове, но естествените дървесни тонове също изглеждат страхотно и добавят приятно органично докосване.

В случай, че белите белите стени ви се струват прекалено обикновени или груби, проучете разнообразие от модерни дизайни за баня, за да намерите естетика, която да работи за вас. Леките пясъчни тонове са много популярни, защото предлагат нежна неутрална основа, която е топла, а не прохладна – идеална за онези, които смятат, че модерният дизайн е твърде студен. Ако искате някакъв действителен цвят, приглушените сини и зелени тонове работят добре. Без значение какво харесвате, не забравяйте да направите крачка назад и да прегледате цялата картина с отворени прозорци и включени светлини. Тя трябва да е ярка, а не затъмнена. Супер тъмните и наситени изображения на банята, които намерите онлайн, са професионално проектирани и поставени основно за фотографски цели – те не са предназначени да предлагат палитри за жилищна употреба. Ако се съмнявате, консултирайте се с интериорен дизайнер.

Нежни и елегантни линии и форми

Независимо дали се използва за описване на архитектура или мебели, модерното е почти синоним на това да има чисти линии. Основната форма на всяко парче прави идентификацията автоматична. Ако наскоро сте пазарували за довършителни продукти, забелязахте внезапния приток на модерни осветителни и водопроводни тела – те се открояват поради уникалната си геометрия и профили. Впечатляващите модерни форми са резултат от опростени линии, но тези линии могат да бъдат прави, ъглови или извити, така че има много различни вариации на стила и няма да останете за липса на опции.

Съвременните вани, например, имат тенденция да са по-квадратни или наклонени форми от стандартните. Същото важи и за мивките и тоалетни. Крановете могат да бъдат изключително ъглови или заоблени или да показват смес от двете, от тялото, до чучура и дръжките. Има само една функция за баня, за която почти всички са съгласни, и това е безрамният душ кабина. Това не само на практика изтрива изцяло линиите му, но и допринася за по-визуално отворено пространство. Независимо дали става въпрос за просто голяма люлееща се стъклена врата на душ с плочки или сергията има три стъклени стени, това прави огромна разлика в сравнение с обикновената плъзгаща се врата или използването на завеса. Така че, помислете за формите, които искате да изпъкнете в банята – повечето дизайни са склонни към единия край на спектъра от остър до гладък, но можете да добавите поп разнообразие, ако желаете.

Финални думи

Ако желаете да имате модерна и с добра функционалност баня, то тогава тази статия сме сигурни, че ви е помогнала.

Въобще не бива да се колебаете, дали да се консултирате с дизайнери, или да действате на своя глава. По-добре е да поискате предложения и да изберете най-доброто.

Източник: Pavel.biz

Оцени тази статия