Преяждане – хранителни разстройства, които са предизвикани от проблеми в психиката на човека

Едно от най-честите хранителни познати разстройства на психична основа са преяждането, драстични диети, физическо натоварване, повръщане на приетата вече храна и други. Това са симптоми и действия, които според експерти са изцяло свързани на първо място с психичната нестабилност на човека, който страда от такива. Нереалната самооценка може да доведе както да резки промени в теглото,така и до неговото понижаване, което на практика да повлияе върху физическото здраве и дори да застраши живота на пациента. Две са основните хранителни разстройства, които са свързани с преяждане. При тях пациентите приемат обилно храна, като по този начин чувстват успокоение. Булимия невроза и хиперфагия са състояние, при които преяждането е основен симптом за това хранително разстройство.

Булимията е изключително опасно заболяване, при което се редува епизодичност на неконтролируемо преяждане и принудително повръщане. С това си деяние пациента подлага на изключителен стрес своето тяло. Но това за него е начина да се отърве от натрупания стрес, напрежение и депресивно състояние. Тук съществения проблем е в това, че именно с преяждане пациента изпитва наслада и спокойствие, но страха от напълняване и разваляне на фигурата е причината за принудителното повръщане. В този момент изблиците на вина, угризения, както и самосъжаление са тези, които се явяват катализатор за приемането на различни диуретици за да може тялото да се изчисти от приетите калории. Булимията е свързана и с изтощителни тренировки. Проблемът при булимията е в това, че болният приема като напълно нормално да преяде и след това принудително да повърне или да приеме разслабителни средства. Това е много опасно състояние, при което организма се дехидратира, в следствие а това се появява анемия, придружена със стомашно –чревни болки, драстично увреждане на зъбите, както и бъбречна недостатъчност. Преяждането е особено тревожно и придружено с повръщането носи необратими болестни състояния за организма.

Друго заболяване, което се характеризира с преяждане е хиперфагия. То е много идентично с булимията, но разликата е в това, че тук очистителния процес липсва. При хиперфагията хората, които са неудовлетворени от живота си, преживели са разочарование, което силно ги е наранило, натрупали са огромен гняв и имат ниска самооценка. Приемът на обилно количество храна кара страдащите от това психично разстройства да изпитват някакъв вид облекчение. Преяждането е до такава степен, че повръщането не е принудително, в следствие на дискомфорта, който се причинява на стомаха. Поривите на преяждане обикновено се получават през нощта и храната, която се приема е изключително калорична и нездравословен. Депресията е основен спътник на това хранително разстройство, което определено има нужда от специализирана помощ.   Психоаналитиците полагат огромни усилия за да се справят с преяждането на техните пациенти, тъй като тези болестни състояния водят до сериозни заболявания като хипертония, сърдечно-съдови заболявания, костни заболявания и много други.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)