Поставяне на дограма

Една от най-важните строителни и ремонтни дейности за всяка сграда е поставянето на дограма. Тя е не само красив завършек на общия изглед на постройката и стаите в нея, но и отговорен елемент за шумоизолацията и за съхранението на топлината. Изборът на дограма зависи от предпочитанията на клиентите, които днес имат изключително голямо разнообразие от предложения. Макар фирмите за дограма да изработват различни форми, дизайни и цветове, което на практика прави възможно поставянето на дограма дори и на най- трудни места, е добре да има съобразяване с интериора и екстериора на сградите, за да не се получат някои кичозни творения.

Съвременните дограми са изработени от дърво, алуминий или PVC. Макар дървената дограма да отстъпва на по-новите видове, все пак си остава „класика в жанра” и има своите любители. Дървото е известно със своята издръжливост и топлопроводимост, то има красив естествен вид, който при изработката на дограма внася допълнителен уют и комфорт в помещенията. Ценителите на природата държат да усетят нейното присъствие дори в дома си, затова предпочитат дървената дограма. Съвременната й изработка е повишила изключително много нейните качества, които заличават във висока степен някои от недостатъците й.

Бял бор, дъб, лиственица и махагон са използваните материали за направата на дървена дограма. Тя е и икономически изгодна, тъй като дърводобивът е сравнително евтин и обработването на самото дърво също става бързо. Поддръжката на този вид дограма също не е скъпа- изисква се лакиране или боядисване през около 7-8 години. Антистатичността на дървото предпазва от наслоявания на прах.

Безспорни хитове днес сред предложенията за дограма са алуминиевите и най-вече пластмасовите, т. нар. PVC дограми. Материалите за изработването профилите са с доказани качества на топло- и шумоизолация. Дълготрайността на алуминия го прави отличен елемент за изработването на дограма, която ще се използва дълго време, без да се поврежда от атмосферните влияния.

Производителите предлагат т. нар. студени и топли профили в зависимост от наличието на термомост. За вътрешна дограма – на врати за бани, преградни стени и др.- се използва алуминиева дограма със студен профил- без прекъснат термомост. Този вариант е подходящ и за магазини, приземни етажи и входни врати на жилищни блокове, защото студеният алуминий не корозира и старее.
Най-модерна и предпочитана си остава т. нар. PVC дограма. Тя е изработена от пластмасов полимер, има висока топлоизолация, предпазва от външни шумове, негорима е, лесно се почиства и има разнообразни варианти от цветове и стъклопакети.

Старите прозорци са скъпи! Производителите на пластмасова дограма непрекъснато търсят нови технологии за подобряване на нейните качества. В резултат на това на пазара се предлагат 6- и 7-камерни профили, които гарантират запазване на топлината и отлична шумоизолация. Препоръката на специалистите е, когато се поставя дограма, да се търси преди всичко качеството на изработката й, а не нейната цена.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Поставяне на дограма, 5.0 out of 5 based on 2 ratings