Ползите за здравето от използването на добър геймърски стол

 

Прекомерното седене е вредно за вашето здраве. Няма шега, наистина е така. Човешкото тяло е създадено, за да ходи, тича и скача. А когато се нуждае от почивка, просто трябва да легнем и да спим. И ако при първите хора седенето е било нещо, което се практикувало само за много кратки периоди от време, днес ситуацията е коренно противоположна.

Днес средностатистическият човек прекарва по-голямата част от активната част на деня седейки (т.e. пасивно). А това има своите последствия – затлъстяване, обездвижване, влошено здраве, чести схващания, изкривявания на гърба… Проблеми, които засягат не само хората, работещи на бюро, но и геймърите.

Но ако сте страстен фен на игрите и те са част от вашето ежедневие, професия, спорт, хоби, забавление, начин да си починете или каквото и да е друго, няма смисъл да ви четем лекции за вредата от седене, а по-скоро ще ви покажем начин да редуцирате част от проблемите, произтичащи от него. А именно – да инвестирате в качествен геймърски стол.

Добрият стол трябва да отговаря на размера на тялото ви, на позата, в която седите, трябва да бъде ергономичен и удобен, да се слива с вас. Качественият стол позволява по-добър приток на кръв към долната част на тялото и облекчава ставите и мускулите, особено в областта на долната част на гърба и шията. Някои модели качествени геймърски компютърни столове разполагат с възглавници, които дават допълнителна опора и не позволяват гърба и вратът да се схванат.

Най-важното обаче е геймърският компютърен стол да ви пасне точно и да помогне са запазите здравето си в дългосрочен план. Когато седите удобно, вие поддържате добра поза, което от своя страна води до вашия личен комфорт, може да се концентрирате, да се мотивирате да играете.

И с риск да се повторим – добрите компютърни столове, помагат да повишите уменията си и правят играта по-лека и лесна. И ако не вярвате, нека се замислим. Как се чувствате, седейки в един обикновен офис стол? Ето само няколко факта, които ще ви накарат да се замислите:

  • Неудобен е и ви кара да се чувствате глупаво по време на дългите заседания
  • Това от своя страна води до загуба на фокус и мотивация
  • Спира здравословния приток на кръв към долната част на тялото
  • Отслабва важните мускулите, които поддържат стойката ви
  • Може да доведе до изкривяване на гърба, схващания и болки във врата и плешките

Всеки човек цени здравето си и знае, че инвестицията в него е безценна. Не позволявайте на един обикновен стол да се окаже причина за редица проблеми, които, ако не ги усещате на този етап, ще възникнат след месеци, години.

Какво трябва да има един добър игрален стол?

Когато търсите столове за компютър, обърнете внимание на няколко определени критерии: качество на материалите и изработката, брой и полезност на функции като регулируеми подлакътници, опции за стил, ергономични свойства и не на последно място съотношението цена / качество.

Използвани материали

Пластмасата не е решение в никакъв случай, затова заложете на стабилни и устойчиви материали за основата и частите на рамката като стомана или алуминий. Що се отнася до повърхността за сядане, може да избирате между кожа (естествена или еко), както и плат и двете имат своите плюсове и минуси – този избор зависи от вас.

Комфорт

Всеки удобен стол за компютър се предлага с удобни възглавници, които също имат ергономични предимства. В допълнение към това, седалката трябва да мести, а подлакътниците да се регулират според вашите нужди.

Ергономия

Най-добрите игрални столове предлагат перфектно регулирана лумбална и странична опора, за да оптимизирате вашите навици при сядане. Изключително важно е да изберете ергономичен стол за компютър, който да отговаря на ръста ви.

Визия

Това е едновременно много важен и изключително субективен аспект. Ако една марка предлага много широк спектър от цветове и стилове, това определено е плюс. Но в крайна сметка всичко се свежда до предпочитанията на купувача.

Цена

Тук всичко е въпрос на възможности, но както казахме вече, инвестицията, която правите е в здравето ви, в комфорта и уюта. Имайте предвид, че ще прекарвате по 6-7-8 часа в този стол, за това ако дадете по-голяма сума днес, с времето тя ще се изплати. Само се замислете – как избирате матрак за вашето легло? Обикаляте магазини, търсите определени модели, изпробвате твърдостта, лежите на него, за да усетите дали това е „вашият матрак“. И сте склонни да дадете куп пари за качествен и надежден модел.

А защо да не е така и с офис стола? Реално тук времето е равно на това, което ще прекарате и на вашия матрак. След тежък работен ден няма да искате да се приберете схванати и с болка, а ще предпочетете да ви е леко и да се чувствате така, все едно не сте били в една поза толкова часове наред.

 

Хората трябва да разберат, че ергономичните столове могат да са решение на голяма част от свързаните с работата здравословни проблеми. Само една седмица седене в подобен стил и ще усетите разликата.  

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org