Почвено плодородие и употребата на торове

Ключовата роля и разумното използване на торове в земеделието се разбира добре,  когато човек е запознат с общите факти за храненето на растенията. Вече е известно, че най-малко 16 са жизненоважните хранителни вещества, необходими за развитието на растенията. Те се наричат основни елементи и отсъствието на който и да е от тях пречи на растението да завърши жизненият си цикъл. Тези 16 елемента са: въглерод (C), водород (H), кислород (O), азот (N) , фосфор (P), сяра (S), калий (K), calsium (Ca), магнезий (Mg), желязо (Fe), манган (Mn), цинк (Zn), мед (Cu), молибден (Mb), бор (Б) и хлор (Cl). Растенията си набавят въглерод от въглеродният диоксид във въздуха, кислород и водород от водата, а останалите елементи от почвата. Въз основа на тяхното количествено съдържание в растението, тези елементи се делят на микро – малко, и макро – голямо.

Микроелементите в растенията са желязо, манган, мед, цинк, бор, молибден и хлор. Всички останали изброени по-горе се причисляват към макроелементите.

Процесът по усвояване на хранителните вещества е свързан с трансферирането на йоните от почвата през корените на растението, до неговите клетки. Енергията за този процес се осигурява от метаболизма, и при забавен метаболизъм растението не може да усвои правилно дадените му хранителни вещества. Най-бързо хранителните вещества се усвояват от младите растения, докато са в период на растеж. По-зрелите растения, които са във фазата на цъфтеж и даване на плодове се нуждаят от много храна, която в един момент се оказва, че не може да се набави от почвата тъй като е недостатъчна. Затова, за да не окапят цветовете или да не се получат по-малки плодове с неправилна форма или дори с различни патофизиологични изменения е добре растенията да се третират с подходящите продукти за стимулиране. Тези торове и подсилващи суплементи дават на растенията всички необходими хранителни вещества за да се ускори метаболизма и да се получат много високи добиви с изключително високо качество.

Познаването на специфичната роля на всеки един от основните елементи и необходимите количества, в които той трябва да се даде на растенията е предпоставка за получаването на добиви, които до този момент не са били получавани, като говорим за увеличение от над 2 пъти. Затова бъдете в крак с времето и направете крачка към бъдещето на земеделието и растениевъдството.

Повече вижте в naselo.net

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)