Почивка на море в Поморие

Почивката в Поморие не е само почивка. В този български морски град може да преживеете доста специални мигове. Традиционните блага за почивка на море са гарантирани, но там има и още нещо. Природното богатство на Поморийското езеро.

Поморийското езеро е извество в цял свят. Може би само ние, българите, не го ценим достатъчно, поради неинформираност и липса на добра популяризация.  Поморийското езеро е с международно значение. То е свързано чрез канал с Черно море.  Южната му част е ценна с лечебна кал, а северната се използва за добив на сол.

Поморийското езеро е характерно и със специфични растителни и животински видове, повечето от тях защитени като изчезващи. В района му живеят 215 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени и защитени: къдроглав пеликан, малък корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец.

Поморие е курорт от дълбока древност, защото е известен с лечебните свойства на лиманната кал, лугата, морската вода и морския климат. По състав и лечебни качества няма по-добро място в целия свят. Доказано е, че до качествата на Поморийското езеро се доближава още едно място в света, намиращо се в Америка. Някога с тирове са извозвали от лечебната кал до Германия, за да се ползва от Хитлер. Сега, вероятно, също се изнася.

Защо поморийската луга е толкова полезна може да откриете в статии в сайта http://100procenta.info

Освен лечебното действие на природните богатства на Поморие, от които може да се възползвате докато сте на море, там може да разгледате Музея на солта и да разберете още много интересни факти за града. А в сайта http://pojelania-podaraci.eu може да прочетете легендата за манастир “Св. Георги” в Поморие.

Всъщност, ако изберете почивка на море в Поморие имате няколко предимства – модерни, чисти плажове и заведения, лечебни свойства на поморийската луга, поморийската кал от Поморийското езеро, бунгалата в Поморие са непосредствето до езерото, ще имате културни занимания като посетите Музея на солта и манастир „Свети Георги“ и ще се порадвате на изчезващи видове птици и растения.

Рискувате само да се чувствате като в чужбина, защото там повечето посетители не говорят български. Цените са достъпни, въпреки всички предимства.

 

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org