Паник атаки при коронавирус и как да се предпазим

Здраве

Днес всички говорят за covid-19, телевизия, онлайн медии, на улицата, в магазина! Навсякъде! Много важно нещо е да разберете, че се намираме в такъв период и да повярвате, че идват по-добри времена.

Паник атаки при коронавирус са един от признаците за присъствие на патоген в организма. Учените предполагат променлива етиология на психичните разстройства при пациентите.

Какво е паниик атака?


Терминът се отнася за следните усещания, възприятия и положения:

атаки на нетърпима тревожност, които се появяват без надеждно обяснение;


мъчителни страхове или интензивен страх без обективна причина, придружен от физически симптоми;


задух, треперене на крайниците, гадене и сърцебиене на фона на необосновани страхове или въображаеми опасности.

Основните симптоми са затруднено дишане, брадикардия, световъртеж, болка в гърдите, те могат да бъдат проява на прехода на асимптоматична форма на коронавирус в състояние на умерена тежест. Признаците са резултат от развитие на усложнения. В този случай е безсмислено просто да се убеждавате, че няма причини за безпокойство и всички тези прояви са резултат от психични разстройства. Просто е невъзможно да се преодолее страхът и безпокойството без хоспитализация и интензивно лечение.

Производството на адреналин, което провокира повишаване на кръвното налягане и вазоконстрикция, може да бъде причинено от постоянни страхове за състоянието на вашето здраве. И те се появяват дори при тези, които не страдат от съдови патологии. За тези, които са хронично болни, това може да бъде допълнителен фактор, който влошава и без това опасните симптоми.

Мнение на Световната Здравна Организация


Още през май 2020 г., по време на първата вълна на коронавирус, директорът на отдела за психично здраве в СЗО Д. Кестел в доклада си фокусира вниманието на медицинската общност върху следните важни моменти:

причините за по-честите пристъпи на паника могат да бъдат безпокойство за роднини и приятели или за собственото им влошено здраве;
спусъкът може да бъде карантина, принудителна самоизолация, невъзможност за извършване на ежедневни дейности и възникнали проблеми;
липсата на спортни тренировки, посещения на фитнес зали и разходки на чист въздух могат да се превърнат в провокатор;
Изненадващо, но причината за паник атака може да бъде Интернет – социални мрежи и новинарски сайтове, като постоянно публикуват информация за хода на пандемията и броя на смъртните случаи.

Резултати
Физическите симптоми и психичните разстройства могат да бъдат резултат от коронавирусна инфекция:

Хората се страхуват за здравето си и състоянието на близките си.
Многобройни задействания на паник атаки – информационно пространство, негативно здраве, принудителна изолация, лишаване от предишния начин на живот на човек.
Лечението на симптомите може да изисква използването на инхибитори, антидепресанти и други лекарства.
Терапията при паник атаки е също толкова важна, колкото и симптоматичното лечение на хронични заболявания.

Важно уточнение… Ако и Вие се чувствате в депресия, отпаднали сте, чувствате паник умора, то можете да направите консултация с психолог.
Препоръчваме Ви психолог Велизар Вангелов в следните случаи:

При проблеми в общуването, фамилна психотерапия, тревожни състояния и паник атаки, депресия, зависимости (анорексия, булимия, хиперфагия, наркотици, алкохол, хазарт), психосоматично изразени заболявания и други сходни.

Екипът на ТОП БГ ОРГ Ви желае крепко здраве и се надяваме съвсем скоро COVID-19 да остане завинаги в историята. Бъдете здрави!

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org