От къде произлиза пицата

Обичате ли да похапвате пица? Почти няма човек на планетата, който дан е обича пица.

Любопитна е историята на пицата и тя  започва с пренасянето на първите домати в Европа. Неапол е първоизточника, където се заражда създаването на италианската пица. Класическата първа пица, наречена „Маргарита” – Pizza Margherita, е кръстена на жената на крал Умберто I, тъй като й е била любимата храна. Така се заражда рецептата – тесто, домати и кашкавал. Древните римляни също могат да бъдат назовани като създадели на днешната пица. Те са приготвяли и консумирали кръгъл хляб с различни подправки и билки. Това се е водело като храната на бедняците.

Няма как да се озовеш в Италия, и да не опиташ пиците в Неапол.  Това е традиционно ястие за италианците.

Поради големият интерес към тази храна, ресторантите наречени „пицарии” са вече отдавна познати и у нас. Рецептите се развиват с различни добавки и получаване на нови названия. Веднъж едни италианец, попаднал в София, ми каза че това е най-вкусната храна и така си обяснява множеството пицарии в столицата.

С настъпването на всякакви култури и движения, последните години вече може да се приготви пица, в която тестото да бъде заместено с блат от картофи или карфиол. Тези рецепти са подходящи за вегани и хора, опитвайки се да водят здравословен начин на живот.

Днес сме свидетели на разнообразието от тесто, което е замесено за пица. То бива тънко, дебело, средно, всичко според избора и предпочитанието на клиента. При класическите пицарии, тестото се замесва пред очите на клиентите. Пицата се пече на пещ и аромата й се носи из целият ресторант. Как да не си се прияде?

Всички хора, които са в забързания начин на живот и нямат време да си приготвят храна в къщи , за тях съществува услугата пицата да бъде доставена до домът ти още топла.

Какво по-хубаво от това да си поръчаш голяма пица, когато сте се събрали приятели, предпочели в домашна обстановка да се забавлявате? Винаги е вкусно и приятно, нали?

Материалът е предоставен от Pizza Restaurant Davinci’s Dublin: www.davincis.ie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
От къде произлиза пицата, 5.0 out of 5 based on 1 rating