OSB плоскости – основата на SIP панела

Здравейте в тази статия ще ви разкажем за SIP панелите и в частност за OSB панелите.

Същност на SIP панела – нарича се още панел тип сандвич. Използва се много в изграждането на самите стени на сградите и на сглобяеми къщи. По структурата, както говори името, той – панела е изграден от ОСБ плоскост от външната страна и ОСБ плоскост от вътрешната страна. Между тях е поставена топлоизолация от стиропор. Когато се сглобяват се залепват с лепило от синтетичен произход и благодарение на технология под високо налягане се сплесква. Така се увеличава времето на експлоатация.

Какво , по същност, са плоскости OSB. Това са сплескани и пресовани дървени частици, които по специална технология се обработват. Правят се от бързорастящи дръвчета, което ги прави ЕКО приятелски. Здравината на OSB панелите е пословична. Минават през още два – три производствени процеса за да се гарантира високата здравина на строителния материал. OSB плоскостите издържат на висока степен огъване и са много устойчиви във времето.

Технологията сандвич, която говорихме (SIP) е добавката в конструкциите. Предимствата са изключително много на брой, като изолация и висока здравина. Да ги разгледаме. На първо място имаме висока топлоизолация. Доказано е, че благодарение на тези плоскости (и най – вече на OSB) една къща изградена по този начин, по правилен начин, има 150% по-добра топлоизолация и е по – топла от друга аналогична къща, където са ползвани класическите материали – тухли и дърво. Изключително експедитивно строителство, това е голям плюс, но има и своите забележки. Леката за понасяне цена. Това се дължи на това, че не са ангажирани много строителна сила за дълго време, както казахме бързината е предимството и ще се плаща на строители по – малко време. Много заводи, дори в България, имат специални машини за OSB плоскости или направо за SIP панели.Можете да закупите OSB плоскости за под от mkmgrup.eu

osb плоскости

Освен много предимства SIP имат и доста недостатъци, които сега ще разясним. Важно е вашата преценка и преценката на човека който ще ги използва. Както знаете строителството и изграждането на конструкции и сгради е много специфично и трудоемко, затова се консултирайте поне с двама – трима експерти в областта. Като е добре да са в крак с новите тенденции.

В интернет се въртят много информации и статии за тези панели. Един от недостатъците е, че тези плоскости са много нестабилни, ако говорим за големи къщи – два, три етажа или с голям покрив. OSB плоскостите са изключително здрави, но не са по – здрави от дървото. Нормално, все пак се правят от настъргано дърво (образно казано). И все пак, като довод, ако ОСБ бяха по добри в това отношение от дървото, то защо не се правят носещите дървени колони от OSB плоскости ? Друг интересен материал казва, че лепилото с което се прави SIP панелите са виновниците за техният дълъг живот. Това е така, но заради ОСБ, а не заради лепилото. Ползват се изолации на плоскостите и така се гарантира дългият им живот. А как стоят нещата с влагата за панелите тип – SIP ? Е, водата е лош приятел на тези панели. Във времето те започват да се разпадат и структурата се срива и разпада малко по малко. Проблема е стиропорът, който е по средата. Там се задържа влагата и започва малко по малко да разрушава OSB плоскостта. Ако OSB е само и единствено, като външна част там никога няма да може да проникне влагата.

Технологията на SIP е стара, не нова. Ползвана е след 1944г. само в Канада. В наши дни се ползва само в студените страни и то за временни жилища на бежанци, а не на нормални къщи за обитаване.  SIP не е и екологично френдли… няма нищо ЕКО в това да ползваш смола и синтетично лепило, а по средата да се сложи стиропор…  Стиропорът е вреден също, затова е препоръчително да се ползва за отвън, като изолиращ материал, а не отвътре. По – добре ползвайте само OSB плоскости, а не SIP панели, защото токсичността е двойно по – голяма.

Проблемите с т.нар. вредители – гризачи е огромен в такива конструкции, а SIP не ги отблъсква достатъчно, това казват експертите. След като гризачите проникнат през ОСБ  плоскостта и достигнат до стиропорът – всичко приключва.

Каквото и да си говорим, това е стара технология, не е добра за използване. В момента има страхотна симбиоза от ОСБ плоскости и други материали, които ще свършат работата, която желаете… Просто се допитвайте до хора, които са професионалисти и които са в КРАК с нещата, а не да ви обясняват технологии от 40те.

Благодарим ви за вниманието, успех! – От екипа.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
OSB плоскости – основата на SIP панела, 5.0 out of 5 based on 1 rating