Оптимизиране на изображения (снимки) за сайта Ви

SEO оптимизация

Защо е нужно да бъдат оптимизирани изображенията на сайта Ви?

Ако изображенията (снимките) на сайта Ви са обемни или неоразмерени, това несъмнено ще забави скоростта му.

Клиентите Ви очакват страниците на уебсайта да се зареждат почти моментално. Всъщност 53% от клиентите разглеждат сайтовете на мобилни устройства и по-често се случва те не се зареждат толкова бързо. И какъв е крайният резултат? Потребителят директно излиза от сайта Ви! Загубата на този трафик със сигурност ще доведе до по-малко възможни клиенти и по-малко приходи през Вашия сайт.

Бавното зареждане на сайта Ви влияе също отрицателно на SEO процесите и класирането на Вашия сайт в търсачките по ключови думи. Google измерва скоростта на сайта, когато обхожда страницата Ви и възнаграждава по-бързи сайтове с по-добър ранг. Бързо зареждащите се сайтове ще имат по-малка степен на отпадане (bounce rate), което също е критерий за класиране. Печеленето на по-висок слот в SERP ще привлече повече посетители и по този начин Вие ще получите повече потенциални клиенти. Бързите сайтове получават и по-висок качествен рейтинг в платените реклами на Google, т.е. и по-ниска цена на клик.

Техники за оптимизиране на изображения

Екипът на WebStation Digital ще Ви разкаже за една от техниките за оптимизиране на изображения. Ще разгледаме по-отблизо техническите аспекти на оптимизирането на снимки и как да подобрим скоростта на зареждане на Вашия сайт, без да променяме визуалното въздействие на страницата.

Размер на изображението

Размер на снимката – това е разделителната способност на изображението, измерена чрез ppi или dpi. Разделителната способност на снимката се отнася до броя на пикселите, съдържащи се в дадено изображение, което влияе върху неговата яснота.

SEO специалистите на WebStation Digital Ви съветват да не използвате изображение с твърде висока разделителна способност, когато и по-ниска такава това е достатъчна. Колкото по-малък е размерът на изображението, толкова по-лесно и по-бързо браузърите могат да отворят уеб страницата.

Най-общо казано, желателно е да качвате изображения за продуктови или цели страници между 60-100 KB, даже и по-малки, ако е възможно. Докато оптимизирате изображения, оразмерете ги до целевия размер, преди да ги качите в системата си за управление на съдържанието. Така ще спестите още няколко мили секунди и ще забързате сайта си.

„Когато определяте правилния размер на изображението, трябва да вземете предвид размера, с който то ще се появи на екрана за потребителите“, допълват от WebStation Digital. Наред с тази основна техника, има и други важни детайли (напр. alt на снимките), с които SEO и SEM специалистите са наясно.

Оцени тази статия
Директория за статии TopBg.org